мед, красота, маски, витамини
Медът притежава различни лечебни и
диетични свойства

От древността медът е известен като прекрасен козметичен продукт. Неговото приложение за поддържане на женската красота е било известно още на Клеопатра.

В състава на меда влизат: инвертна захар (плодова или гроздова) - 73%, тръстена (цвеклова) захар - 2%, вода - 20%, декстрин - 2%, азотни вещества - 0,99%, киселини - 0,1%, минерални вещества - 0,1%. Освен тези вещества в меда има : белтъчни вещества, витамини – В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини – A, PP, хормони, ферменти.

Медът притежава различни лечебни и диетични свойства и по-тази причина неговото приложение в народната и научната медицина е голямо. Съвременната медицина препоръчва медотерапия при различни стомашно-чревни, белодробни, чернодробни, бъбречни и сърдечно - съдови заболявания и кожни рани. Медът се използва и като козметично средство – за подхранване на кожата и изглаждане бръчките на лицето.

Действието му върху кожата е забележително: подхранва мускулите, омекотява кожата, има антибиотично и антибактериално действие. Медът притежава почти същата рН-стойност като на човешката кожа и точно затова е най-грижовният й защитник. Той е незаменима натурална съставка на различни козметични продукти - кремове, маски, добавки за вана, балсами за коса, лосиони за тяло, вазелини за устни и дори червила.
Още по темата Как да се отървем от белези с помощта на продукти от природатаМащерката лекува кожни възпаления и екземиКозметичните кремове изсушават кожата

 

мед, красота, маски, витамини
Медът притежава почти същата рН
стойност като на човешката кожа

Маска за изтощена кожа.

Смесват се 1 с. л. мед, 3 с. л. извара и 1 белтък.
Маската се нанася върху лицето с мека четка и се оставя да действа 30 минути.
След това се изплаква с хладка вода.
Кожата порозовява, освежава се и заблестява.

Рецепта за всякаква кожа

1 суп. л. мед се разбърква с 3 суп. л. ниско маслена извара.
Сместа се нанася на плътен слой върху
лицето и се оставя да подейства за
около 15 мин, след което се измива
добре с хладна вода.

Маска с мед и пшеничен зародиш при замърсена кожа.

2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. пшеничен зародиш (в равни части), 2 суп. лъж. прясно мляко, 1 суп. лъж. розова вода.
От меда, млякото и зародиша се забърква кашица, която вечер преди лягане се нанася върху проблемните места и сутрин се изплаква с топла вода.
След това комедоните и пъпките внимателно се изстискват. За да се избегне възникването на възпаление, след процедурата засегнатите места се намазват с розова вода.