Мащерка, кожни възпаления, проблемна кожа, крем от мащерка
Мащерката има дезинфекционно и
дезодориращо действие.

Мащерката действа антисептично и помага срещу всякакви възпаления по кожата. Тя отваря порите и регулира дей­ността на мастните жлези. Бани с мащерка действат успо­кояващо на нервната система, лекуват заболявания на диха­телните пъти­ща. Мащерката има дезинфекционно и дезодориращо действие.

Подходящи за мазна кожа са компресите с мащерка. Ед­на супена лъ­жица изсушени листа и цвят се залива с
400 г вряща вода и се оставя да кисне
10-15 минути.

 

Мащерката, кожни възпаления, проблемна кожа, крем от мащерка
Крем от мащерка може
помага при екземи, гнойни
пъпки и сърбежи.

При изпотяване на дланите или краката се прави запарка с шепа мащерка и половин ли­тър вряща вода. Билката прес­тоява една нощ. След прецеждане се добавя стипца на вър­ха на ножа. Ръцете или краката се топят многократно в от­варата и се оставят да изсъх­нат.
Още по темата Кашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиКак да преодолеем пролетна умораМед - Еликсирът на КрасотатаБезсъниеБлатняк

Може да се направи крем за лице с мащерка. При употреба­та му скоро отзвучават екземи, гнойни пъпки и сърбежи. Засег­натите участъци се мажат ве­чер   след   по­чистване. Кре­мът се приготвя от 1 чае­на лъжичка ма­щерка, 1 чаена чаша вода, 50 грама безсолна свинска мас и 10 грама прясно масло. Мащерката се запарва във водата и се ос­тавя да кисне покрита 30 ми­нути. После се прецежда. Маста и маслото се топят заедно на водна баня при постоянно бъркане. Долива се  отново затоплената отва­ра от мащерката. Сместа се държи добре затворена в пор­целанов съд на хладно.