Ново "интелигентно хапче" облекчава Синдрома на дразнимото червоНово "интелигентно хапче" може да облекчи Синдрома на дразнимото черво (IBS) при хиляди хора.

Капсулата се поглъща и пътува през храносмилателната система, като анализира всички данни - като например, колко бързо се придвижва храната, каква е киселинността, налягане и температурата. Данните се следят и се записват от нещо подобно на монитор, които се носи от пациента на кръста в продължение на няколко дни.

Експертите се надяват, че "хапчето" ще доведе до много по-точно лечение за хора с IBS и други дългосрочни необясними, но често много болезнени храносмилателни проблеми.

Лекарите в частната болница на принцеса Грейс в централен Лондон станаха първите в Европа, които използват SmartPill. Познатите до момента устройства заснемаха стените на стомаха и червата на пациента. Новата капсула обаче оценява информацията и я анализира.


Още по темата Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиКартофите – полезни не само като хранаГастрит - Видове гастрит и Лечение.Теснолист жиловлек Физиологът д-р Антъни Хобсън казва, че "това е истински пробив, които  дава реална надежда на много хора за по-добро качество на живот, чрез поставянето на по-добра диагноза и назначаването на много по-адекватно лечение".

Елизабет Линч, която страда от подуване на корема и болка, е първият пациент, които е погълнал капсулата. SmartPill е в състояние да се справи с редица потенциални проблеми по хода на стомашно-чревният тракт. Той съща така ще помогне на лекарите да идентифицират проблема на г-жа Линч, нещо, което не са успели да направят до момента с конвенционалните средства за диагностициране.

Системата SmartPill GI ще струва на частната болница на принцеса Грейс 1750 паунда.

Hospital.bg