Едно от най-неприятните заболявания до 5 годишна възраст е пневмонията. В този период пневмококите са главната причина за смъртността при децата според статистика на Световната здравна организация. До навършване на 3 г. имунната система е готова за отпор наймного на 85-90%, пояснява доц. Евгений Генев.

Пневмококите причиняват и отит, който е опасен, защото е близо до мозъка и лесно може да премине в патогенен менингит.

От 1 април и у нас стана задължителна ваксината срещу пневмококи. Тя се слага на 6 месеца. Така наистина ще предпазим бебето през следващите 5 г. Да се ваксинират деца на 10-15 г., не си струва според доц. Генев. Те също боледуват от пневмонии, но не така тежко. Ваксините, включени в имунизационния план, дават траен имунитет. Понякога се налагат 1-2 реваксинации, но като цяло защитата е надеждна.

Когато обаче има големи групи от населението, които не са ваксинирани срещу дадена болест, има потенциален риск от епидемия, както това се случи с морбили тази година.


Още по темата Кога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПет грешки при лечението на хремаДа се преборим с бронхитаПневмония - Инфекциозна, Вирусна и Хронична ПневмонияЧерен синап При такова масово разпространение на зара- . зата има риск да пострадат и някои ваксинирани преди доста години, при които ефектът от препарата е намалял.

Вирусните пневмонии са много коварни, защото повалят без класическите симптоми, бият тревога някои специалисти. По думите на доц. Генев обаче пневмониите в детската възраст никога не са чисто вирусни. Клинични проявления не липсвали. Ако лекарят се съмнява, трябва да пусне изследване на кръвта. От резултатите ще стане ясно дали има и бактериална инфекция. Стигне ли се до пневмония - с учестено дишане, дълбока кашлица и висока температура, задължително се включва антибиотик, е мнението на педиатъра.

Източник: в. "24 часа"