противозачатъчни, таблетки, противозачатъчни таблетки, хормонални контрацептиви
Как се отразяват на здравето
противозачатъчните таблетки?

Въпреки всички положителни отзиви за хормоналните контрацептиви, съществуват ситуации, които всяка жена трябва да знае .

Противозачатъчните таблетки понякога са несъвместими с другите лекарства. Ако сте принудени да приемате някакви лекарства, вие трябва непременно да прочетете листовките към тях, защото има препарати, които понижават ефективността на контрацептивите. Такива са например антибиотиците, обезболяващите, противоалергичните, транквилантите и някои други. Ако са ви предписали такъв препарат, по време на прием вие трябва да използвате и други средства за предпазване от бременност, освен хормоналните таблетки.

Още по темата Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Съвремените противозачатъчни. Вредят ли наистина противозачатъчните таблеткиДиабетна невропатияГоруха

Не ви препоръчваме да приемате големи дози витамин С, защото той понижава действието на контрацептивите. Дори сокът от грейпфрут може да стане причина за нежелана бременност. Неговите съставки могат да променят действието на някои лекарства, например антибиотици, антидепресанти и други. Оказва се, че този сок е несъвместим и с противозачатъчните таблетки. Така че не приемайте хапчето си със сок от грейпфрут. Може да се случи и обратното влияние – хормоналните контрацептиви да променят действието на другите лекарства. В този смисъл бъдете внимателни с антидепресантите, защото хормоналните таблетки засилват антидепресивния ефект и затрудняват работата на черния дроб. Отнася се и за антидиабетичните средства и ти-реоидните хормони, които се приемат съответно при диабет и заболявания на щитовидната жлеза. А някои антибиотици, заедно с противозачатъчните таблетки, могат да станат особено токсични за черния дроб.

ПЛЮСОВЕТЕ НА ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИТЕ ТАБЛЕТКИ:
1. Защитават от остеопороза.
2. Понижават риска от много гинекологични заболявания.
3. Нормализират менструалния цикъл - той става по-кратък и по-малко обилен.
4. Предотвратяват развитие на извънматочна бременност.
5. Понижават риска от развитие на рак на репродуктивните органи - при условие че сте ги приемали не по-малко от 8 години.

МИНУСИТЕ НА ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИТЕ ТАБЛЕТКИ:
1. Те са противопоказани при някои заболявания и при пушачките.
2. Изискват дисциплинираност.
3. Повишават съсирваемостта на кръвта.
4. Претоварват черния дроб.
5. Влошават усвояването на фолиева киселина и може да предизвикат анемия.

 

lekar.bg