Ленено семе и Менопауза Консумацията на ленено семе не облекчава един от най-характерните симптоми на менопаузата - горещите вълни, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Откритието противоречи на предишни проучвания, според които лененото семе облекчава горещите вълни.

Изследователите от клиниката "Мейо" в Рочестър, Минесота, са установили, че в група от 188 жени, които всеки ден консумирали ленено семе, не се наблюдава по-голямо подобрение в горещите вълни, отколкото сред участничките от контролната група, които приемали плацебо. През шестте седмици на изследването над една трета от жените във всяка група съобщили за понижение с 50 процента в честотата и интензитета на горещите вълни. Сходните резултатите и в двете групи навеждат на мисълта за "плацебо ефект" или за някакво друго обяснение на промените, за които съобщили част от участничките.

"Изводът от настоящето проучване е, че информацията за употребата на ленено семе срещу горещи вълни не е особено убедителна", казва ръководителят на екипа Дебра Бартън.


Още по темата Мултивитамините опасни за жените над 50Хормоните - какво знаем за тях?Страхът от хормоналната терапия = страх от рак или криворазбрана информация?МенопаузаЧервена детелина В предишно пилотно изследване Бартън и колегите й са установили, че при някои жени, приемали ленено семе, симптомите отслабват. В него обаче не е имало контролна група, с която да бъдат сравнени резултатите. Лененото семе е богато на лигнани - тип фитоестрогени. Това са растителни химикали структурно подобни на женския полов хормон естроген.

Най-ефективното лечение за горещи вълни е хормонозаместваща терапия. Хормоните обаче се свързват с повишен риск от рак на гърдата, образуване на кръвни съсиреци и сърдечносъдови заболявания. Поради тази причина много жени предпочитат алтернативни методи за облекчаване на симптомите. БТА

www.actualno.com