Хормоналната терапия, рак, естрогенна терапия, рака на гърдите, хормонално лечение, рак на гърдата
Страхът от хормоналната
терапия = страх от рак или
криворазбрана информация?

От страх, че ще се разболеят от рак, много жени отхвърлят идеята за естрогенна терапия. в изследване на ГАЛЪП на въпроса, «Каква според бас е най-важната причина за смъртността при жените след 50-годишна възраст?», най-много отговори се групират около рака на гърдите (33 процента). На второ място са сърдечните заболявания (31 процента), въпреки че в действителност годишно те убиват осем пъти повече жени.

Връзката между рака и естрогенната терапия трябва внимателно да се проучи. в издадена от Националния институт по рака на САЩ брошура се обяснява, че в момента са известни сто вида рак, между които и няколко вида на гърдите. Но за да направим достоверни заключения, трябва да познаваме повече факти около конфликта рак - естроген.

Още по темата Мултивитамините опасни за жените над 50Лекарство предотвратява повторната поява на рак на гърдатаХормоните – извор на младосттаРак на гърдатаЧервена детелина

Не е чудно, че около естрогенната терапия и рака на гърдите съществува такова голямо объркване. Просто различни изследвания правят противоречиви изводи.

Изследователи от медицинското училище във Вандербилт обаче се опитаха неотдавна да внесат яснота по въпроса. Те анализирали двадесет и осем публикувани през последните петнайсет години проучвания на естрогенната терапия и не открили никакъв повишен риск за рак на гърдата.

Направено бе заключението, че общите данни от проучванията дават достатъчно доказателства, че при възприетата засега стандартна дозировка хормоналната терапия не увеличава риска от рак на гърдите.

Този извод се подкрепя от резултатите на така нареченото Сестринско проучване в Харвардския университет. Данните от изследваните през продължителен период 120 000 жени говорят, че тези от тях, които са престанали да поемат естроген, се връщат към риска да се разболеят от рак на гърдите в същата степен, както онези, които никога не са го вземали. Ако обаче хормоналното лечение е било провежда-но в продължение на десет години, спирането му не увеличава заболеваемостта.

От друга страна, специалистите смятат, че когато една жена прави естрогенна терапия, възможността да развие рак на гърдите е с около 35 процента по-голяма, отколкото при жена, която не я прави.

Рискът се увеличава двойно, когато от същата болест са страдали или страдат членове на фамилията. в допълнение изследователите сочат, че естрогенът може да не предизвика рак, но да подпомогне растежa на вече съществуващ тумор. Това всъщност би могло да се разглежда и от положителната му страна. Туморът няма да остане скрит и ще е възможно да бъде лекуван в ранния му стадий.

Повечето от анкетираните лекари са склонни да приемат, че ако естрогенната терапия наистина увеличава риска от рак на гърдите, то този риск е много, много малък, може би 1 до 1 и 1/3 на хиляда.

И все пак ракът на гърдата засяга една от всеки девет жени. Според д-р Морис Нотелевиц не е доказано, че заболеваемостта от рак на гърдите е свързана с менопаузата, но е доказано, че с възрастта тя се увеличава.

Ясно, че са необходими още медицински усилия, за да се установи доколко сигурна е хормоналната терапия при пациенти след менопаузата с рак на гърдите , или с родова обремененост.

lekar.bg