Освен това водят до ранна менопауза. Солта е виновна за остеопороза - защото прекалено солените ястия намаляват приема на калций.  

В детска възраст организмът се нуждае от 1,2 г калций на ден. Тогава се натрупва костна маса и процесът спира в края на пубертета и до началото на менопаузата нивото й не се променя. След това започва постепенно да намалява и проблемите идват, когато изтънее толкова, че стане на дупчици.

Остеопороза За да нямате проблеми в напреднала възраст, трябва да сте сигурни, че сте натрупали достатъчно костна маса в младите си години и сте се подготвили срещу остеопороза. А това става с калций и витамин D. Мляко и млечни продукти, обогатени с калций, а в случай на нужда - хранителни добавки по лекарско предписание - това трябва да осигурите на децата си още преди да са станали осми клас. Колкото по-рано ги научите да ядат мляко и сирене, толкова по-добре. Дневната норма при възрастните е 1 г дневно, и то ако не пушите и не пиете алкохол. Тези двете неща - пиенето и цигарите, буквално изпиват костите ви.В случай че ви се налага да взимате кортизон (лекарство за сърце), мерките срещу остеопорозата трябва да са още по-сериозни. Дори да сте пред менопауза, или пък вече усещате първите горещи вълни и хормонални промени не е късно да направите нещо за костите си. Посъветвайте се с лекар  за хормонална терапия, която забавя загубата на костна маса. Активното движение е особено важно. Без значение на каква възраст сте, трябва да изпълнявате подходящи упражнения, за да сте във форма.