Рибата пази от рак на дебелото червоХората, които включват изобилие от риба в менюто си, имат по-малък риск да се разболеят от рак  на дебелото черво, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от китайско изследване.


Специалисти от болницата за стомашно-чревни заболявания в Сиан са анализирали данните от 41 проучвания, извършени в САЩ, Норвегия, Япония, Финландия и на други места по света в периода между 1990 и 2011 г.


Направеният от китайските специалисти метаанализ потвърждава ползите за здравето от консумацията на риба.Още по темата Тъмната страна на енергийните напитки – краткотрайно ободряване, за което тялото плаща висока ценаЗа данъците върху лошите и добрите мазнини...Репичките вдигат имунитетаГороцветКато цяло рискът от рак  на дебелото черво е с 12 процента по-нисък за хората, които редовно включват риба в менюто си. Противораковото й действие вероятно се дължи и на омега-3 мастните киселини, които се съдържат особено в мазните видове, като сьомга и сардини.


Експертите препоръчват на всички, които не се хранят достатъчно често с рибни продукти, да увеличат консумацията им, за да се възползват от благоприятния ефект. Те припомнят и че рибата понижава опасността от развитие на сърдечни заболявания, инсулт, деменция, нарушения в обмяната на веществата, загуба на зрението.