Безплатни прегледи за рак на гърдата започват в страната от началото на април. Те ще се проведат в 19 общини, където няма лесен достъп до болница и гинеколог. Кампанията ще продължи до септември и се организира за пета поредна година от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Целта е да се хване заболяването в ранен стадий, когато е лечимо.

Безплатните прегледи започват на 6 април в Брезник и ще продължат до септември. Те ще се извършват с ехограф от квалифициран гинеколог. При нужда пък лекарят ще прави и изследване с мамограф. Прегледите ще се провеждат в сградите на общините или здравната служба. Преди това ще се изготвя списък с желаещите, за да не чакат напразно. При предишните кампании сме прегледали общо 8000 жени, около 250 от тях имаха нужда от лечение или наблюдение, каза Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ.

Ракът на гърдата е най-смъртоносната онкологична диагноза за жените. Всяка година над 3600 жени у нас разбират, че страдат от страшната болест, а над 1100 умират. Основната причина за това е, че диагнозата се хваща късно. Ако тя се лекува навреме, жените ще бъдат спасени, категорични са специалистите. Затова профилактичните прегледи са изключително важни.

Всяка жена над 30 г. трябва да ходи веднъж годишно на гинеколог за да е спокойна, казва д-р Младен Младенов. Той участва в кампанията за преглед на рака на гърдата от самото й начало. За съжаление наблюденията му не са особено оптимистични. В тези малки градове и села, където ходим, повечето жени за последно са ходили на гинеколог, когато са били бременни или са раждали, споделя той.

Възрастта е основният рисков фактор за рака на гърдата. При 29-годишните момичета вероятността да се разболеят от страшната диагноза е 1 на 2000. При 60-годишните жени обаче тя нараства 100 пъти. Затова с напредването на годините жените трябва да стават все по-отговорни към здравето си и да ходят редовно на профилактични прегледи.

Визитите при лекар  са особено важни за дамите, които са генетично предразположени към рак на гърдата, казва още д-р Младенов. За такива се смятат всички жени, които имат повече от един роднина, който е развил страшната диагноза преди 40 години. Те трябва да кажат на лекаря си, а той ще ги прати на генетично тестване.

Раждането след 30 години също увеличава риска от болестта, допълва д-р Младенов. Сред другите рискови фактори са наднорменото тегло, липсата на движение и неправилното хранене

За да намалите вероятността от рак на гърдата, е добре да избягвате многото месо и храни, богати на трансмастни киселини, като маргарина. Също така е добре всеки ден да ходите пеша до работа или да се отбивате във фитнеса, а не по цял ден да седите пред компютъра. Не трябва да прекалявате и с алкохола. Здравословната доза на ден е не повече от чаша вино или 50 грама концентрат, казва д-р Младенов.