8 храни от които очите имат нужда - Витамини и ХранитеЕдин от важните фактори за поддържане на доброто състояние на очите е приемането на храни с висока концентрация на витамините А, С, Д, Е, както и някои особено ползотворни за зрението минерали.

Лукът (особено стар лук).

Защо? Лукът има високо съдържание на кверцетин, който предпазва и помага в борбата с пердето на очите. Лукът също така съдържа сяра, която подобрява кръвоснабдяването на очите.

Други полезни свойства на лука: Намалява риска от развитието на тумори, помага за намаляване на високото кръвно, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, подобрява функцията на белите дробове.  
Още по темата Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияРибеното масло потиска болките, причинени от артритДепресия - 9 естествени начина да преборим Депресията.ГлаукомаЗокум (олеандър)

Рибата (особено сьомгата).

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата предпазват очите от сухота. Капсулите от черен дроб на треска са също добър източник на омега-3. Сьомгата е богата още на витамини А и Д.

Други полезни свойства на рибата: морските храни имат ползотворно влияние при сърдечно-съдови болести и при наднормено тегло, стимулират кръвообръщението, повишават имунитета и намаляват риска от Алцхаймер.

Сладките картофи

С големите си количества витамин А и С, сладките картофи засилват способността на очите за нощно виждане.  

Други полезни свойства на сладките картофи: подходящи са при стомашни язви, при високо кръвно, а също и при хемороиди, заради високото съдържание на фибри; препоръчват се и на диабетици, заради свойството им да стабилизират нивата на кръвната захар.

Моркови

Морковите са известни със съдържащия се в тях бета каротин, който допринася за по-доброто нощно виждане и има защитна функция за ретината.

Други полезни свойства на морковите: помагат при сърдечни проблеми, намаляват риска от сърдечен удър, а също имат благоприятен ефект при храносмилателни проблеми, запек и др.

Яйцата

Освен източник на витамин А и омега-3, яйцата са богатина лутеин, витамини от В групата и цинк. Този хранителен комплекс е важен за доброто състояние на очите, като предпазва и от развитието на перде.

Други полезни свойства на яйцата: имат превантивна роля при запушването на кръвоносните съдове. Счита се, че намаляват риска от рак на гърдата и са важни за здравето на косата и ноктите.

Броколито

Броколито има високо съдържание на витамин С, който е особено важен за здравето очите, заради защитата от макулна дегенерация, която осигурява.

Други полезни свойства на броколито: за превенция на ракови образувания, общо подмладяващо действие, подобрява имунитета, има защитно действие от слънчевата радиация, облекчава състоянието при сърдечни проблеми и предотвратява възникването на анемия.

Спанакът

Съдържа големи количества витамин С, а също и хром – подобряващ нощното виждане.

Други полезни свойства на спанака: помага да се избегне втвърдяването на артериите, има подмладяващо и противораково действие.

Доматите

Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който укрепва и предпазва кръвоносните съдове на очите от разрушителното действие на свободните радикали.

Други полезни свойства на доматите: има превантивна роля при развитието на ракови образувания и сърдечно-съдови проблеми. Намалява риска от дегенерация на макулата.