рибено, масло, артрит, болки
Рибеното масло намалява
болките, причинени от артрит

Рибеното масло намалява болките, причинени от артрит, съобщава в. "Дейли мейл".

Две чаени лъжички рибено масло дневно могат да намалят броя на болкоуспокоителните, нужни за облекчаване на болките.

Британски изследователи уверяват, че много пациенти, приели рибено масло, са намалили ежедневната си доза противовъзпалителни, като за някои от тях намалението е било с над 30 на сто.

Резултатите показват за пореден път, че рибеното масло е евтин и естествен начин да се помогне на засегнатите от ревматоиден артрит.
Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаАнтиоксидантитеАртрозаВълча ябълка

Ибупрофенът и други нестероидни противовъзпалителни лекарства, предписвани ежегодно на милиони пациенти, са свързани със странични ефекти.

Продължителното приемане на високи дози от лекарствата, за да се потисне болката и да се намали подуването на ставите, може да удвои риска от сърдечни увреждания и инсулти.

"В този контекст новото изследване дава надежди, че рибеното масло може да намали необходимостта от противовъзпалителни", заяви Айла Босуърт от Британското национално дружество по ревматоиден артрит.

Изследователи от университета на Дънди и болницата Найнуелс в града проучили здравословното състояние на 100 пациенти, които са засегнати от ревматоиден артрит и приемат нестероидни противовъзпалителни.

50 на сто от пациентите приемали 10 г рибено масло - еквивалента на две чаени лъжички, заедно с ежедневната си доза болкоуспокоителни, докато останалите приемали плацебо заедно с нея.

Три месеца по-късно от участниците било поискано постепенно да намалят ежедневната си доза нестероидни противовъзпалителни.

След 9 месеца 39 на сто участниците, приемали рибено масло, намалили ежедневната си доза болкоуспокоителни с над 30 на сто.

10 процента от участниците, приемали плацебо, постигнали същия резултат. Резултатите от изследването са публикувани в Rheumatology. БТА

actualno.com