Витамин витамини витамините Мастноразтворими витамини Водноразтворими витамини Витаминоподобни вещества
Витамините са основни хранителни
вещества - наред с белтъците, мазнините,
въглехидратите и минералните соли.

Витамините са основни хранителни вещества - наред с белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. Те са регулатори на обменните процеси като основното им действие е каталитично. Необходими са за нормалното протичане на всички реакции в организма, за усвояването на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите.

Редовният им внос повишава имунитета и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда, подпомага кръвотворенето и функциите на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Витамините са необходими и за нормално използуване на белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. При тяхната липса или недостиг обмяната на тези хранителни вещества се нарушава.

Липсата на отделни витамини може да причини недостатъчно усвояване на другите. Тяхната биологична активност в голяма степен зависи от съдържанието на белтъчини в храната. Недостигът на белтъци нарушава усвояването на витамините С, В1, В2, каротин и др. Затова при белтъчна недостатъчност настъпва и витаминна, въпреки достатъчния внос на витамини с храната.
Още по темата Смехът лекува депресия без антидепресантиЛечение на настинка - Препоръки при настинкаЕчемик при децаЧервен вятър (Еризипел)Жълта резеда

При правилно организирано рационално хранене организмът получава всички витамини и не се налага допълнителен внос на синтетични витаминни препарати. Естествените витамини се усвояват по-добре и оказват по-благоприятно въздействие от техните синтетични аналози, продавани по аптеките.

Потребностите на организма от витамини зависят от възрастта, пола, физиологичното състояние, професията и условията на труд. Дневните нужди от витамини са повишени при бременност, кърмене, интензивен физически и умствен труд, активно спортуване и след инфекциозни заболявания.

Недостигът или липсата на витамини може да предизвика специфични недоимъчни състояния и болести наречени хипо- и авитаминози. Приемането на големи количества витаминни препарати е причина за хипервитаминози. Големите дози синтетични витамини активират ензимите, които разрушават излишните количества от приетия в организма витамин. Активността на тези вещества продължава доста дълго време след прекратяването на повишения витаминен внос. Така се стига до възникване на хиповитаминозни състояния при адекватно внасяне на витамини с храната. Затова приемането на витамини под формата на лекарства е желателно да става по лекарско предписание. 

Класификация на витамините

Мастноразтворими витамини
Витамин A ( ретинол, аксерофтол)
Витамин D (калцифероли)
Витамин E (токофероли)
Витамин K (филохинон)

Водноразтворими витамини
Витамин C    (аскорбинова киселина)
Витамин P   (биофлавоноиди)
Витамин B1 (тиамин, аневрин)
Витамин B2 (рибофлавин)
Витамин B3 (пантотенова киселина)
Витамин B5 (витамин РР, ниацин)
Витамин B6 (пиридоксин)
Витамин B9 (фолиева киселина, фолат)
Витамин B12 (цианкобаламин)
Витамин H   (биотин)

Витаминоподобни вещества
Витамин B4 (холин)
Витамин B8  (инозит)
Витамин B13 (оротова киселина)
Витамин B15 (пангамова киселина)
Витамин H1 (парааминобензоена киселина)
Витамин N6 (липоева киселина)
Витамин U   (S-метилметионин)

med.primasoft.bg