Какво е атопичен дерматит?

Причини за възникване на атопичен дерматит:

Симптоми при атопичен дерматит:

Диагноза:

Диференциална диагноза:

Лечение на атопичен дерматит:

Алтернативно лечение:

 

 

 

Какво е атопичен дерматит?


Още по темата Къдрав лападАлергиите през зиматаАлергии при децата: Атопичен дерматитБорба с пърхотаЗащитете кожата си през лятото – 1 част Това е кожно заболяване с неясен произход, което обикновено започва в ранните детски години и по-рядко се появява за първи път при възрастни. То се характеризира с наличие на сърбеж, суха кожа, задебеляване и загрубяване на кожата и екзема. Промените по кожата могат да са разположени навсякъде по тялото, но най-често се откриват по ръцете и в задколенните ямки.  Протичането на атопичен дерматит е на тласъци – с периоди на обостряне и затихване.

В съчетание с атопичен дерматит често протичат и някои некожни заболявания и състояния като остра алергична реакция към храни, астма, алергичен ринит и др.  Честотата на атопичен дерматит е голяма и с тенденция да нараства.

Атопичен дерматит – Причини за възникване:

Точната причина за появата на атопичен дерматит не е известна, но най-вероятно е съчетание  на суха, раздразнена кожа с нарушена функция на имунната система. Стресът и други емоционални фактори могат да влошат състоянието при атопичен дерматит, но само те не могат да го предизвикат.

Въпреки липсата на ясно обособена причина за възникване на атопичен дерматит, съществуват редица хипотези, които се опитват да обяснят причината за появата му.

 • Генетична предразположеност – атопичен дерматит често се среща при повече от един членове на едно семейство.
   
 • Инфекция – кожата на пациенти с атопичен дерматит много често е колонизирана с бактерия Staphylococcus aureus, който е в състояние да предизвика инфекция, проявяваща се с характеристиките на атопичен дерматит.
   
 • Климат – атопичен дерматит често възниква при екстремни условия на климата. Силната горещина, както и студът повлияват зле състоянието на пациентите с дерматит. Ниската влажност на въздуха задълбочава сухотата на кожата. Слънчевото огряване подобрява състоянието на екземите, но повишеното изпотяване води до засилване на сърбежа. Тези фактори на околната среда играят роля на дразнители или алергени и отключват възпалителни реакции.
   
 • Хранителни алергени – според тази хипотеза някои храни, които водят до алергия, се свързват с възникване на атопичен дерматит. Достоверността на хипотезата не е доказана и не се приема от някои специалисти.
   
 • Въздушни алергени – ролята на аероалергените, домашния прах и акарите във възникването на атопичния дерматит е предложена като вероятна, но все още не е доказана.
   
 • Тютюн – някои проучвания свързват тютюнопушенето и излагането на цигарен дим с появата на атопичен дерматит при възрастни.

Атопичен дерматит – Симптоми:

Най-честите проявления на атопичен дерматит включват сухота и загрубяване на кожата и екзематозни промени по кожата. Често срещани са белези от разчесване и корички. Екзематозните промени могат да имат различна форма и различно разположение в зависимост от възрастта, в която се проявяват.

 • При кърмачета атопичен дерматит се забелязва скоро след раждане. Сухотата се появява рано и засяга цялото тяло, най-често без зоната, покрита от памперса. Най-ранните промени са в областта на коленните и лакътните ямки, със зачервяване и подмокряне.След няколко седмици те се разпространяват по бузите, челото и скалпа, без засягане на носа. Екземите са зачервени, люспести и с корички под формата на плаки.Задебеляването на кожата е рядко срещано в тази възраст.
   
 • При по-големите деца сухотата на кожата е генерализирана. Кожата е груба и на люспи. Загрубяването е характерно за детския атопичен дерматит. То се дължи на продължително триене на кожни участъци и се среща най-често в областта на гънките, над костни издатини и по челото. Лицето е бледо, а около очите има зачервяване и залющване на кожата.
   
 • При възрастни кожните промени стават дифузни, разположен на зачервена основа. Лицето е често засегнато, то е сухо и на люспи. Като цяло сухотата на кожата е изразена. Загрубяването не е задължително. Кафяво петно под формата на кръг, разположено на врата е типично, но невинаги е налице. То представлява отлагане на амилоид.

Атопичен дерматит – Диагноза:

Диагнозата атопичен дерматит се поставя предимно на базата на резултата от физикалния преглед.В помощ за поставяне на диагнозата е търсенето на следните симптоми:

 • Сърбеж;
 • Екзематозни промени, които варират с възрастта;
 • Хроничен ход на заболяването, с периоди на обостряне и подобряване;
 • Начало в ранна възраст;
 • Атопия – повишена реактивност на антитела от клас IgE;
 • Сухота на кожата;
 • Наличие на астма при пациента или при роднина от първа линия;
 • Начало преди 2 години.

Няма достоверни лабораторни изследвания, доказващи атопичен дерматит. Установяването на повишени нива на имуноглобулини от клас Е имат само ориентировъчно значение.

Атопичен дерматит – Диференциална диагноза:

Някои кожни заболявания наподобяват атопичен дерматит и трябва да се различават от него. Такива са например:

 •  Контактен дерматит;
 • Псориазис;
 • Краста;
 • Гъбично заболяване на кожата;
 • Микозис фунгоидес – вид Т-клетъчен лимфом, който има кожна проява.

Атопичен дерматит – Лечение:

Лечението на атопичен дерматит започва със създаване на благоприятни условия на средата:

 • Дрехите трябва да са меки, от памучна материя. Вълнените дрехи да се избягват;
   
 • Хладните температури, особено през нощта, са благоприятни, тъй като намаляват изпотяването и сърбежа;
   
 • Използването на овлажнител на въздуха не позволява прекомерното изсушаване и трябва да се използва както през зимата, така и през лятото;
   
 • Дрехите трябва да се изпират с мек препарат, без избелващи съставки и омекотители;
   
 • Някои храни, водещи до алергични реакции, трябва да се избягват. Такива са фъстъците, яйцата, соя, мляко, шоколад и др.

За третирането на атопичен дерматит се използват основно две групи препарати – средства за омекотяване и задържане на влага в кожата – емолиенти; и средства, които влияят на болестния процес – локални кортикостероиди. При тежки, неповлияващи се на лечение случаи, могат да се прилагат и имуномодулатори, но те имат и редица странични ефекти.

 • Овлажняването на кожата при атопичен дерматит е от голямо значение.  Могат да се правят 5-10 минутни бани с масла, последвани от нанасянето на овлажнител, най-често на базата на парафин. Маслата запазват влагата в кожата и не позволяват нейното изпаряване във външната среда. Добре е емолиентите да се нанасят директно върху влажна кожа, тъй като това заключва допълнително влага в кожата. При кърмачета и малки деца кожата е добре да се намазва около три пъти дневно, докато при възрастни веднъж или два пъти дневно е достатъчно.
   
 • Локалните кортикостероиди са основни в лечението на атопичен дерматит. В съчетание с редовно овлажняване на кожата, резултатите са повече от добри. Отдава се предпочитание на формулите под формата на мехлем, особено при по-сух климат. Най-често прилаганите кортикостероиди са хидрокортизон, бетаметазон валерат, триамцинолон. Нанасянето на кортикостероидите най-често е двукратно на ден до изчезване на кожните лезии. Лечението се подновява при новата им поява. Странични ефекти от прилагането на локални кортикостероиди са предимно изтъняване и атрофия на кожата. Контактните алергии са редки и най-често се свързват с прилагане на хидрокортизон.

Атопичен дерматит – Алтернативно лечение:

Липсват категорични доказателства в полза на алтернативните методи на лечение при атопичен дерматит, и все пак тяхното прилагане е без странични ефекти и може да доведе до известно облекчаване на симптомите.

Екстрактите от някои растения имат успокояващо действие. Такива са лайката, вечерната иглика и хамамелисът.

Добявянето на някои витамини и минерали към диетата също би могло да доведе до подобряване на състоянието. Това са най-вече витамин А и витамин Е, както и микроелементът цинк.