Защитете кожата си с нашите съвети за безопасност по време на летните жеги.

Вземете тези мерки за защита на вашата кожа, докато се наслаждавате на топлото време.

Слънчев дерматит - кожата може да се зачерви има и мехури, дори рани при общо неразположение, главоболие, повишена температура, в зависимост от степента на увредената кожата. Най-податливи са хората със светла кожа. Слънчев дерматит може да бъде породен и от комбинираното въздействие на различни субстанции, положени върху кожата и едновременното слънчевото въздействие – прием на медикаменти, козметични средства, растения, химични препарати от бита или професията.


Още по темата Алергиите през зиматаКак да предпазим кожата си от слънчево изгаряне по време на ваканциятаАлергии при децата: Атопичен дерматитАтопичен дерматитКъдрав лападУжилване от медуза - Пипалата на медузите са покрити с "жилещи" клетки, които се впиват в кожата и изсипват отровата си в нея. Мъртвите медузи също могат да бъдат опасни. При ужилване не измийте мястото със солена, но не морска, вода, и направете компрес с оцет или сода, за да неутрализирате отровата. Ако тази първа помощ техника не свърши работа, проверете с Вашия лекар.

Ужилване от пчела или оса - През лятото жилещите насекоми могат да ви налетят не само навън – в кварталната градинка или парка, но и у дома ви, заблудено от широко отворените прозорци. Най–опасно е за хората, които са алергични. Алергичната реакция може да варира от сърбеж до много опасно състояние, наречено анафилаксия, която изисква се прилага самостоятелно инжектиране на адреналин. Ако не сте алергични, пчелни ужилвания най-често ще лекуват от само себе си. За облекчаване на болката и сърбеж отстранете жилото и лед в района за 15 до 20 минути веднъж на час за първите 6 часа.

Ухапване от други насекоми  - Характерни  за горещините са  ухапвания от комари, мухи, гъсеници, кърлежи.  Кожният обрив е силно сърбящ, а разчесванията могат да доведат до възпаления. Кърлежите пренасят и Лаймска болест. На разположение са много препарати за мазане против насекоми и за успокояване след ухапвания. При настъпили усложнения е нужна намесата на специалист-дерматолог. Обрив от хлор - Хлорът използван в плувните басейни може предизвика обрив, ако кожата ви е чувствителна към него. Този обрив може да създаде реакция подобна като на тази като от отровен бръшлян. Намаляването на излагането си на хлорирана водата в басейна, както и измиване на тялото ви след плуване може да помогне. Крем с кортизон може ще облекчи сърбежа и дразненето, но може да се наложи посещение на лекар, ако обривът продължава.