бронхит - лечение на бронхит

Какво е бронхит?

Видове бронхит

Причини за развитие на бронхит

Симптоми на бронхит

Дигностициране на бронхит

Лечение на бронхит

Билколечение при бронхит

 

Бронхит – Описание:

Това е едно от най-честите заболявания, които водят пациента при лекаря. То се характеризира с възпаление на лигавицата на бронхите, които провеждат вдишания въздух от от трахеята до малките въздухоносни пътища и алвеолите на белия дроб.

Видове бронхит

Според начина на протичане и продължителността на процеса се различават два основни вида бронхит – остър и хроничен.

 • Остър бронхит– проявява се с кашлица и отделяне на храчки, което продължава не повече от три седмици. Алергени и дразнители могат до доведат до поява на сходни оплаквания. Понякога астма може погрешно да се диагностицира като остър бронхит, особено ако няма данни за предходни епизоди на астма.
   
 • Хроничен бронхит– клинично се проявява с кашлица и отделяне на храчки за период от поне три месеца годишно, през две последователни години. Хроничният бронхит се свързва с разрастване на клетките на лигавицата, които произвеждат мукус. С напредване на заболяването настъпва ограничаване на свободния достъп на въздуха през бронхите и развитие на състояние, наречено емфизем.
   
 • Изострен хроничен бронхит– влошаване на стабилното състояние на пациент с хроничен бронхит, с увеличаване на количеството отделени храчки, поява на гной в храчките и/или задълбочаване на задуха. Такова влошаване може да настъпи при излагане на пациента на инфекциозни агенти, като бактерии и вируси, както и на неинфекциозни – тютюнев дим, прах.

Причини за развитие на бронхит


Още по темата ДракаЛечебен исопХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаКашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиКак да преодолеем пролетна умора Респираторните вируси са най-честите причинители на остър бронхит, а тютюнопушенето безспорно е доминираща причина за развитие на хроничен бронхит.

Най-честите вируси, причинители на бронхит са вирусите на грипа тип А и В, парагрипен вирус, респираторно синцитиален вирус, коронавирус, въпреки че конкретен причинител се изолира в малка част от случаите.

От бактериалните причинители водещи са Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Streptococcus, Haemophilus influenzaе.

Излагането на дразнители като замърсяване, химикали, тютюнев дим могат също да причинят остро бронхиално дразнене.

Тютюнопушенето е водещ фактор за развитие на хроничен бронхит. В 85 до 90% от случаите с хроничен бронхит се открива тютюнопушене като рисков фактор. Изследвания показват, че пушенето на лули, пури и марихуана оказват подобно отрицателно действие.  Пушенето на цигари нарушава естествената очистваща способност на лигавицата на бронхите, нарушава функцията на алвеоларните макрофаги (специфични клетки, които имат способност да поглъщат и унищожават бактерии и замърсители), води до разрастване на мукус-произвеждащите жлези. Всички тези ефекти водят до запушване на бронхите и улесняват възникването на възпалителен процес. При липса на други фактори, спирането на тютюнопушенето е първата стъпка в лечението на хроничния бронхит.

Високите нива на замърсяване на въздуха се свързват с нарастване на респираторните заболявания сред хората живеещи в засегнатите райони.

Професионалното излагане на замърсители също се счита за важен фактор в развитието на бронхит. Списъкът със замърсители от работната среда е дълъг – сажди, стъклени влакна, цимент, силиций, силикати, осмий, ванадий, пари при заварка, органични прахове, автомобилни газове и др.

Освен активното тютюнопушене, излагането на среда с тютюнев дим също води до повишен риск от респираторни заболявания и бронхит.

Бронхит - Симптоми:

 • Кашлицата е най-честият симптом. Тя се появява в ранните етапи на заболяването и става отчетлива с прогресирането му. С течение на годините, кашлицата при хроничния бронхит от периодична, появяваща се предимно през зимните месеци, става постоянна, по-дълбока и водеща до нарастване на задуха. Острият бронхит се различава трудно от инфекция на горните дихателни пътища  през първите няколко дни, но задържането на кашлицата над пет дни предполага развитие на остър бронхит. При тези пациенти кашлицата продължава обикновено от 10 до 20 дни. Храчките, които се отделят могат да са белезникави, жълти, зелени и дори с наличие на кръв. При половината от болните с остър бронхит се наблюдават гнойни храчки.
   
 • Повишената температура не е обичаен симптом и когато се съчетава с кашлица, предполага наличие на грип или пневмония. Гадене, повръщане и диария също са рядко срещани симптоми. Тежките случаи може да доведат до обща отпадналост и гръдна болка. Ангажирането и на трахеята добавя към клиничната картина симптоми като парене, болка зад гръдната кост, която е свързана с дишането, и кашлица.
   
 • Задух и цианоза не се наблюдават често при възрастни, освен ако пациентът няма подлежащо обструктивно белодробно заболяване, нарушаващо белодробната функция.
   
 • Други симптоми, които се срещат при остър бронхит включват: зачервено и болезнено гърло, запушен нос, главоболие, мускулни болки, отпадналост.

Бронхит – Диагноза:

 • Физикално изследване

През първите няколко дни е трудно заболяването да се отграничи от простудно заболяване. При огледа на болния може да не се установят промени, но може и да има зачервяване на гърлото, течение от носа, увеличени лимфни възли, както и ясно доловими хрипове, които се преместват при дълбока кашлица. Пръснати хрипове, свирене и участие на допълнителни мускули при кашлица се наблюдават при по-тежките случаи. 

 • Микробиологично изследване на храчка

Търсенето на бактерии в храчка не винаги води до изолиране на причинител. Неговата цел е да се изключат заболявания като коклюш и други, които се лекуват успешно с антибиотици.

 • Рентгенологично изследване

За да се изключи развитие на пневмония се прави рентгенова снимка на белия дроб.

 • Бронхоскопия

Бронхоскопията се налага при съмнение за чуждо тяло в трахеобронхиалното дърво или туморен процес.

Бронхит – Лечение:

Терапията е насочена основно към облекчаване на симптомите на заболяването. За постигането на тази цел могат да се използват комбинация от лекарства, освобождаващи запушените бронхиални пътища и втечняващи секрета, с което се улеснява отделянето му. Грижите при остър бронхит са основно поддържащи и трябва да осигурят адекватна доставка на кислород. Почивката на легло е препоръчителна.

При хроничен бронхит най-ефективните средства за контрол над кашлицата и образуването на секрети е избягването на дразнители от външната среда, особено тютюнопушене.

Терапията при пациенти при пациенти с бронхит включва прилагане на средства, облекчаващи симптомите – аналгетици, антипиретици, антитусивни и отхрачващи, кортикостероиди, бронходилататори. Антибиотиците се изписват при пациенти с бронхит, въпреки че тяхната полза не е напълно доказана.

 • Антипиретиците и аналгетиците облекчават температурните състояния, чувството на отпадналост и слабост. Най-често се прилагат препарати съдържащи нестероидни противовъзпалителни – ибупрофен, парацетамол и др.

 • При суха, непродуктивна и дразнеща кашлица се прилагат средства, потискащи кашлицата. При наличие на експекторация се предпочитат лекарства, които втечняват секретите и улесняват отделянето им – амброксол, ацетил-цистеин.

 • Бронходилататорите отпускат мускулатурата на бронхите чрез повлияване на бета-2 рецепторите. Това води до разширяване на въздухоносните пътища и облекчава задуха. Прилагат се лекарства като салбутамол, салметерол. Други средства, облекчаващи задуха по други механизми са теофилин, ипратропиум, тиотропиум.

 • Кортикостероидите имат мощно противовъзпалително действие и намират място в терапията на хроничен бронхит. При пациенти с обострен хроничен бронхит краткотрайната терапия със системни кортикостероиди има доказана ефективност. При пациенти със стабилно състояние използването на кортикостероидни в инхалаторна форма е едновременно ефективно и с малко странични ефекти. Прилагат се препарати съдържащи бетаметазон, флутиказон.

Билколечение при бронхит

 Много билки имат облекчаващо действие върху кашлицата и задуха при бронхит.

 • Мащерка – има отхрачващо и антисептично действие. Прилага се под формата на чай или като етерично масло.

 • Анасон и копър – улесняват отделянето на жилавите секрети.

 • Женско биле – има антисептично и отхрачващо действие, известен противовирусен ефект.

 • Коприва– облекчава симптомите на бронхит. Може да се използват стрити свежи листа, размесени с мед или захар.

 • Евкалиптово масло – действа антисептично и облекчава дишането.

 • Чесън и лук – от векове се използват за облекчаване на симптомите при респираторни заболявания.

 • Подбел – в малки дози облекчава отделянето на задържаните секрети.