Косопад - Какво е косопад?

Косопад - Причини

Косопад - Лечение

Косопад - Видове

Косопад - Симптоми

Косопад - бременност

Косопад - Лечение

Косопад - Билколечение

Косопад - Причини

 Има много причини за загуба на коса (косопад) и те се различават при мъжете и жените. Тази статия ще обхване най-често срещаните. Проучванията показват, че загуба до 100-150 косъма на ден е нормална. Човешката коса расте естествено в три фази: анаген, катаген и телоген.

Анагенът е активният етап или фазата на растеж. Катагенът е  доста кратка фаза от естествения цикъл на косата, по време на който космите започват да падат. Телогенът  е фазата на покой.

Косми, които се сменят често, са в покой или в късна фаза от цикъла. Обикновено около 10% от космите са в покой или телогенна фаза по всяко време. Тези косми не растат и се подготвят за циклично окапване.

Като цяло  загубата на коса не е свързана със системни или вътрешни болести, нито е причинена от лоша диета. Често косата може просто да е тънка в резултат на генетическа предопределеност, фамилна анамнеза и стареене. Много мъже и жени могат да забележат леко и нормално изтъняване на косата, което започва между 30-40-годишна възраст. Понякога причини като силен стрес, хранителни промени, хормонални промени, като тези по време на бременност, пуберте и менопауза, могат да доведат до обратима загуба на коса.

Някои здравословни състояния като заболявания  на щитовидната жлеза и желязодефицитна анемия, могат да предизвикат косопад. Добре е да се направят лабораторни тестове, за да се установи каква точно е причната за косопада. Дерматолозите са лекарите, специализирани в проблемите на кожата, косата и ноктите, които могат да предвидят по-напреднала диагноза, както и да предпишат  лечение за изтъняване на косата и нейната загуба. В някои случаи може да се наложи биопсия на склапа, за се диагностицира по-тежка или необяснима загуба на коса.

Има лекарства, чиито страничен ефект е именно косопада – като химиотерапия и медикаменти за лечение на имуннта система или рак. Някои от тях могат да доведат дори до пълна загуба на коса.

Как се класифицира косопадът?


Още по темата Обикновено изтравничеЛатинкаХормоните – извор на младосттаШоколадът е най-полезен суровЕсенен косопад
Има много начини за класифициране на косопад. Един от тях  е да се установи дали загубата е локализирана (малка площ) и случайна, или  засяга големи площи/ целия скалп (дифузен).

 • Случайна загуба на коса

Някои състояния провокират малко загуба на коса, докато други засягат големи области на скалпа. Чести причини са:

 • Алопеция ареата (малки кръгообразни или с размер на монета, плешиви  петна по скалпа, които обикновено порастват в рамките на няколко месеца);
 • Тракция алопеция (изтъняване на косата от стегнати плитки или конска опашка);
 • Трихотиломания (навик за усукване или дърпане на косата);
 • Тинеа капитис (гъбична инфекция).

Косопад - Лечение

Има много малко научно доказани и одобрени медикаменти за лечение на косопад, но има и хиляди недоказани твърдения и продукти, които би трябвало да ви помогант да се сдобиете с нова коса. Много балсами, шампоани, витамини и други продукти твърдят, че помагат на растежа на косата по някакъв неопределен  начин. Тези продукти обикновено са безвредни, но като цяло не са научно доказани и следователно са потенциално безполезни. Има няколко опции да забавите косопада и те са:

 • Поддържащи лекаства за дългосрочна употреба  като Миноксидил, Propecia и Avodart. Спирането на тези лекарства, няма да влоши състоянието Ви. С други думи, ако приемате такива медикаменти и след време спрете да ги пиете, състоянието Ви няма да стане по-лошо, отколкото  преди започване на лекарството.

Косопад - Причини

Има много варианти и алтернативни козметични процедури срещу косопад. Някои от тях включват пудра с фибри за коса, изкуствена коса, синтетични перуки, перуки от човешка коса,“екстеншъни“ удължители за коса, втъкаване на коса, лазер и хирургия.

 • Прахове за коса с фибри: оцветената пудра се използва, за да покрие зоните с изтънена коса.
   
 • Операция или трансплантация на коса: Хирургическото  възстановяване включва различни видиве трансплантация на коса (коса от задната част, която се поставя близо до предната част) или намаляване на скалпа (рязане на плешивите области и зашиване на останалните части заедно). Трансплантациионните процедури са подобрени значително през последните години. Трансплантацията на  коса, обаче,  може да бъде много скъпа и отнемаща време процедура  от $ 1000 до $ 20,000 в зависимост от броя  трансплантирани присадки коса. Като за една процедура обикновено могат да бъдат трансплантирани не повече от 500 косъма.

Косопад - Видове

Жените губят косата си наследствено (генетично). Въпреки че някои жени могат да забележат изтъняване на косъма още на 20 години, темпът на загуба на коса има тенденцията да бъде постепен и след  години да стане очевиден за другите. Има нормално физиологично изтъняване, което се появява  с възрастта и се среща при много жени в началото/ средата на 30-те години. Причините за загуба на коса при жените са по-неясни, отколкото при мъжете. Сред тях има лечими състояния като анемия и болести на щитовидната жлеза. Например,  жените със заболяване на щитовидната жлеза, наречено автоимунен тиреоидит Хашимото, могат да загубят косата си. Тези състояния се диагностицира чрез кръвни тестове.

Докато истории за това, че носенето на шапка задушава фоликула на косъма, са абсолютни митове, то  плътно  изтеглената назад коса може потенциално да влоши състоянието Ви или да предизвикат локализиран косопад. Изгаряния или тежка обработка на косата, също  могат  да причинят косопад и скъсвания, но боядистване или третиране с химикали,  обикновено не предизвиква подобни реакции.

Косопад - Бременност

Бременността може да предизвика много промени, тъй като тогава  хормоните се променят и голям брой от жените чувстват , че косата им се сгъстява, става по-плътна или пък оредява. Това може да е свързано с промяна във фазите на покой и на растеж на косъма, но точната причина не е известна. Доста често, се набюдава  загуба на коса след раждането или шест месеца по-късно. Превенция от подобен вид косопад все още  не е известна.

Какво е лечението на  косопад при жените?

Лечението на косопад при жените включва : Миноксидил (Rogaine), трансплантация на коса, пудра за коса с фибри ( като Toppik), удължители за коса и вплитане на коса.

 • Миноксидилът (Rogaine) е разпространен в концентрации  от 2%, 4% и 5%.Може да ви бъде неудобно да го прилагате два пъти дневно, но е доказано, че  помога за опазването на косата и за израстване на  нова. Тенденцията е да израстват много фини косми, там където  се прилага. Важното  е да не допускате, течността да се разлее върху лицето и шията ви, където също може да порасне коса. Миноксидилът  се предлага на пазара в концентрация от 2% за жени, но ако Вашият лекар е предписал, може да се използва и по-силна концентрация.
   
 • Propecia е лекарство, одобрено за лечение на косопад  само при мъже. Въпреки че не е постоянно ефективно, лекарството може да се използва и от  жени след менопауза, които не са бременни или не обмислят бременност.
   
 • Хирургически процедури като трансплантация на коса, могат да бъдат полезни, както при мъжете, така и при жените.

Косопад - Витамини

Ежедневното приемане на мултивитамини, съдържащи цинк, витамин В, фолиева киселина, желязо и калций, е много разумен избор. Новите проучвания показват, че витамин D също може да бъде полезен в това отношение. Но при всички положения е добре да похождате с предпазливост към множеството рекламирани добавки срещу косопад.

Билколечение

За лечение на косопад се изполват и някои билки:

Външно:

Градински чай -  Смесва се около  1л ябълков оцет и 1-2л  градински чай и  косата се изплаква , като се масажира в същото време.

Бяла ружа - Приготвя се отвара :  5-6 суперни лъжици репей и същото количество бяла ружа  се заливат с 2л вряща вода . След като изстине косата се изплаква с отварата.

Вътрешно:

 • Полигонум - Полигонумът е древна китайска билка, която е била използвана в продължение на векове за косопад и плешивост.  Приема се под формата на чай : 2-3 супени лъжици от билката се запарват с 300мл вряща вода.
 • Зелен чай (Camellia Sinesis) - 2 супени лъжици зелен чай се запарват с 300мл вряща вода. Чаят може да се пие всеки ден по няколко пъти и помага за възстановяването на косата.