Една от най-продаваните храни в света днес е шоколадът. Той е използван и обичан още от древността заради невероятния си вкус и изненадващите си полезни свойства за здравето. За съжаление, индустриализацията на живота не подминава и него. Повечето от шоколадите, които се намират в обикновения супермаркет, са силно преработени и съдържат множество токсични съставки и консерванти, които да удължат срока им на годност.

Шоколадовите изделия са много далеч от това, което може да се нарече „шоколад”, защото захарта, изкуствените подсладители и аромати, растителните мазнини ( т.е. трансмазнини) заемат мястото на истинското какао. За да сте сигурни, че ядете наистина качествен шоколад, е най-добре да го приготвите сами със смлени сурови какаови зърна или сурово какао на прах. Ако все пак решите да си купите шоколад от магазина, не пропускайте да прочетете съдържанието на опаковката, за да се уверите, че няма да поемете просто една нездравословна порция растително масло, захар, глюкозо-фруктозен сироп, емугатори и т.н..Задължително е и съдържанието на какао да е не по-малко от 70%.


Още по темата Хормоните – извор на младостта15 здравословни алтернативи на кафетоКакво да пием през горещинитеКосопадЗелен чайЧистият шоколад идва от семената на какаовото растение теоброма (theobroma), което расте в Южна Америка, някои райони на Африка и Индия. Дървото е култивирано в Мексико и Централна и Южна Америка много преди откриването на Америка от европейците. Какаовите продукти дори са били форма на валута в определен период.

Какаовото зърно всющност е кулинарната ядка, която е богата на силните антиоксиданти фитонутриентите. Използването на сурово какао е изключително полезно. Когато какаовите зърна се обработят топлинно, те губят немалка част от нутриентния си състав и от тази обработена форма се произвеждат какаовите продукти.

И какаото, и какаовите производни са богати на полифеноли флавоноиди като епикатехин например. Колкото по-малко обработено е какаото, толкова по-биоактивни са флавоноидите в него, които се разрушават при готвене и силно загряване. Добавянето на мляко допълнително затруднява усвояването на полифенолите. Затова и млечният шоколад не е за предпочитане – на практика той не влиза в определението за шоколад.

 

Какаото съдържа и теобромин, горчив алкалоид, подобен на кофеина. Теоброминът има силно съдоразширяващо действие и се използва за лечението на подуване и отоци. Друго особено полезно свойство на теобромина е подпомагането на сърдечно-съдовата система и подобряването на кръвообръщението като стимулира притока на кислород към различните части на тялото. Засиленият кръвен поток влияе положително и на когнитивната функция и паметта.

Съдоразширяващият ефект на какаото помага за отпускането на гладката мускулатура и има данни, че облекчава симптомите при астма. Изследване от 2007 година, публикувано в Archives of Internal Medicine, показва, че какаото е по-ефективно при понижаването на високо кръвно от черния и зеления чай, които съдържат подобни антиоксиданти.

Въпреки че теоброминът и кофеинът са близки алканоиди, теоброминът не води до пристрастяване и има по-слабо влияние върху централната нервна система в сравнение с кофеина. Пристрастяването към шоколада се дължи на изобилието от захар и подсладители, а не на свойствата на самото какао.

Индианското племе Куна, живеещо в Панама, е едно от най-големите любители и консуматори на какао в света. Харвардски учени изследват здравето и заболяванията на местното население и установяват, че сърдечно-съдовите заболявания и ракът се срещат значително по-рядко при тях, отколкото при съседни племена, които ядат по-малко какао.