Антидепресанти, Психостимулатори, Транквилизатори, Ноотропи, Сънотворни
Защо са опасни лекарствата за нерви

Това, че много от лекарствата променят психиката не е тайна за никого. Но се оказва, че даже безобидните, на пръв поглед билки и таблетки могат да не окажат най-доброто влияние на нашето поведение и самочувствие, особено ако сте зад волана.

За това с какво се отличават един от друг психотропните препарати и защо е нужно да сме внимателни, когато ги приемаме, разказва неврологът Виктор Косев:

- Различните групи психотропни препарати променят нашето поведение в противоположни направления –превъзбуждат или забавят, успокояват.
Още по темата Депресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninСтресГлог


Към първите, стимулиращите действието на централната нервна система, се отнасят психостимулаторите и ноотропите. Те са противопоказни на хипертоници, лица с психози, тревожно-фобичен синдром, истерия.


Към втората група, със забавящо действие на ЦНС, се отнасят невролептиците антидепресантите, транквилизаторите и сънотворните. С тях трябва много да внимават шофьорите от градския транспорт. И в никакъв случай не трябва да си ги купувате по собствена «инициатива».

И едните, и другите са противопоказни на бременни и деца до 3 години. Изключчения може да прави само лекуващия лекар в изключителни случаи.

Название
Психостимулатори:
ефедрин, кофеин, никотин, кодеин, морфин, кокаин, адреналин. Отпускани без рецепта леки аналози*: когитум, кофеин-бензоат, пантогам, елеутерокок, женшен.

Кога ги предписват
При астения (вялост, слабост, сyнливост), при задържане на говорното и умственото развитие у деца, за възстановяване на функцията на централната нервна система (ЦНС) след черепно-мозъчни травми. Също и при вегетативно-съдова дистония и като поддържаща терапия на стадий сиране на антидепресантите.

Странични действия
Повишават артериалното налягане, предизвикват зависимост, нарушават съня.

Как променят поведението
Предизвикват превъзбуждане, разтревоженост, неспособност да се спре и да се обмисли нещо.

Название
Антидепресанти:
амитриптилин, доксепин, ликсидол, коаксил, прозак, флуоксетин, тримипрамин. Без рецепти*: божур, дяволска уста.

Кога ги предписват
При депресии от ендогенно-екзогенен характер (както външно, например, поради неувереност в себе си, така и вътрешно – при болести), алкохолизъм, наркомании в стадий на абстиненция (загуба на вяра в себе си и загуба на сили), при изразен болков синдром (при много тежки травми).

Странични действия
Нанасят удар по бъбреците и черния дроб, при продължително приложение предизвикват мозъчна хипоксия. Могат да провокират исхемична болест на сърцето.

Как променят поведението
Нарушават зрителното възприятие на действителността (замъгляване на погледа или двойно виждане) и координацията на движенията. Емоционалната възбуда променя оценката на действителността. Предизвикват психологическа зависимост («Само с хапчетата ми е добре»).

Название
Транквилизатори:
канак, мазепам, феназепам, фенобарбитал, елениум, фенибут, темазепам, диазепам, радодерм и др. Без рецепти*: афобазол.

Кога ги предписват
При тревожно-фобичен синдром, като терапия на болковия синдром, силна треска. При някои психически заболявания се използват срещу повръщане в комплекс с невролептици.

Странични действия
При приложение над 6 месеца са отрова за черния дроб и бъбреците. Предизвикват главоболие, световъртеж, нарушават половата активност.

Как променят поведението
Появява се спонтанност на съзнанието, нарушава се концентрацията на вниманието и мисловните процеси, сънливост, забавят се психическите и двигателните реакции. Предизвикват мускулна слабост и намаляване на половата активност.

Название
Ноотропи:
ноотропил, нобен, невромедин. Безрецептурни*: пирацетам, гинкго-билоба, танакам.

Кога ги предписват
«Витамини» за мозъка, стимулират неговата дейност. При вегетативно-съдова дистония, последствия на черепно-мозъчни травми, задържане на психическото развитие у деца, постинсултни разстройства. Като профилактика на нарушения на мозъчното кръвообращения.

Странични действия
Нарушения на съня. Вредни за черния дроб.

Как променят поведението
Възниква емоционална и физическа превъзбуда, хиперактивност и като следствие – физическа умора

Название
Сънотворни:
частично транквилизатори, например, феназепам. По рецепти: имован, иводал. Без рецепти*: валериана, божур, дяволска уста.

Кога ги предписват
При нарушения на съня, нощна тревога, панически разстройства, истерия.

Странични действия
Увеличават натоварването на черния дроб и бъбреците, правят ги уязвими пред токсините.

Как променят поведението
Провокират сънливост, затормозеност, нарушение на мисловните процеси, паметта, вниманието. Предизвикват емоционален студ.

* Страничните действия сепроявяват в случай на продължителен прием или предозиране.

lekar.bg