Билки и имуностимуланти спират циститаЗабравете агресивните сапуни за интимна хигиена

Променливото време докарва цистит. Честите позиви за посещение в тоалетната, паренето и болката при уриниране са едни от най-неприятните симптоми. Още по-неприятното е обаче, че инфекцията е упорита и често става хронична. Затова лечението комбинира билки – чай от полски хвощ, хвойна и гръмотрън, ударен курс с 3-4 литра минерална вода в продължение на 2 седмици,  имуноукрепващи средства и хомеопатия.  

Циститите са „привилегия” на жените. Разбира се, подобно възпаление могат да получат и мъжете. Но поради анатомичните различия силният пол е много пo-защитен, поне до около 60-годишна възраст. Тогава появата на проблеми с простатата е предпоставка и за възпаления на пикочния мехур.


Още по темата Знаете ли как да се предпазите от цистит?Как да излекуваме инфекция на пикочните пътищаДа се предпазим от цистит през лятотоЦистит - дигноза, симптоми, лечениеОбикновена злинаЕдна от основните причини за страданието е несъобразеното със сезона облекло. След прекаран веднъж цистит организмът става по-чувствителен и повторните възпаления могат да зачестят.  Устойчивостта на урогениталната система намалява и при хормонални промени – например при вземане на противозачатъчни, в периода преди менопаузата и др.

Не са за пренебрегване и половите инфекции, които могат да се усложнят и възпалителният процес да се прехвърли към пикочния мехур.  Агресивните сапуни и шампоани за измиване на гениталната област разрушават киселата мантия на лигавиците и бактериите по-лесно проникват във влагалището и пикочния мехур.

Циститът не бива да се пренебрегва като състояние, което без много грижи ще отзвучи за няколко дни. Разгърнатото възпаление понякога е твърде упорито, а времето за лечение  – неопределено

Доста често инфекцията хронифицира и причинява доста неприятности. Безконтролното и често прилагане на антибиотици е довело до мутация при бактериите, причиняващи уроинфекции. Появяват се еволюционно по-старите L-форми или протопласти. Това са микроорганизми, които под влияние на  неблагоприятни условия - промяна в рН на средата или недостатъчно  антибактериално лечение, се превръщат от вегетативно активни организми в L-форми, като губят клетъчната си обвивка.

При създаване на нови благоприятни условия  L-формите могат отново да преминат в активни. Протопластите се унищожават в хипотонична среда, което обстоятелство се използва при лечението на пикочните инфекции с пиене на големи количества минерална вода. 

Инфекцията при хронични уроинфекции може да се поддържа доста продължително време поради бактериална резистентност. А ако не се излекува окончателно, инфекцията може да се изкачи ретроградно по уретерите и циститът да еволюира в пиелонефрит. Ето защо е важно циститът да се лекува  ефективно. 

в. Монитор