цинк, настинка, цинкови добавки, цинк на таблеткиЦинкът е известен предимно с това, че предпазва автомобилите от ръжда, но в миниатюрни количества той има много важни физиологически функции, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Обобщение на 15 клинични изпитания, публикувани от 1984 г. в сп. "Кохрейн", показа, че пиенето на цинкови добавки може да намали продължителността на простудата и дори и да я предотврати.

Хората, които взимат цинк под формата на сироп или таблетка на всеки два часа при първите симптоми на настинка, два пъти по-често се излекуват до една седмица в сравнение с приемащите плацебо. Децата, пили цинк на таблетки поне пет месеца, настиват три пъти по-малко от взимащите плацебо.


Още по темата Прахчетата срещу грип смъртоносниЛекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаЛечение на настинка - Препоръки при настинкаАвитаминозаКървавиче Обобщените резултати от изследванията показват, че цинкът намалява продължителността и сериозността на симптомите на настинката, когато се използва терапевтично. Приеман профилактично, той намалява настинките, отсъствието и прибягването до антибиотици сред здравите деца.

Учените, ръководени от Мену Сингх, обаче предупреждават, че не могат да посочат каква доза цинк е най-ефикасна, а е известно, че минералът може да предизвика гадене, лош вкус в устата и диария. Терапевтичните дози, използвани в изследванията, са от 30 до 160 мг дневно, а профилактичните 10-15 мг.

actualno.com