Много беди започват от обикновената хрема. Ако не се лекува навреме, тя еволюира в бронхит. За да се справите бързо с хремата, овлажнявайте редовно носната лигавица.

Най-простото и достъпно средство е физиологичния разтвор - 0,9% NaCl (продава се във всички аптеки). Може да си го приготвим и сами като в 1 чаша обикновена чешмяна вода разтворим една равна чаена лъжичка морска сол. Няма как да се предозира. От приготвения разтвор може да се накапва през половин час във всяка ноздра по 3-4 капки.Хрема - Бронхит Физиологичният разтвор може да се слага сутрин и вечер само за комфорт, без да има в момента проблем с носа. С този разтвор може да напълним и ултразвуков или компресорен домашен инхалатор, за да освежава въздуха в помещението.

Заедно с това за страдащи от синузит е добър масленият разтвор на витамин А (ретинол). От него във всяка ноздра се накапват по 1-2 капки, но не по-често от на 2 часа. Добре е двата вида апликации да се съчетават и редуват. Странични ефекти няма. Препоръката може да се прилага от нулева възраст. Да се избягва използването на антибиотични капки за нос.

Подсилването на физиологичния разтвор с клеева тинктура пресича в зародиш вирусните заболявания, особено, ако се приложи при първите симптоми на настинка – слабост, неразположение, гъделичкане, дискомфорт в носа.

Накапват се 5 капки клеева тинктура в 10 мл физиологичен разтвор. По-нататък се действа както с чистия физиологичен разтвор – От комбинацията може да се слага и през половин час по 3-4 капки във всяка ноздра.

Има

практичен за употреба хомеопатичен спрей

– Euphorbium spray. Той се впръсква по 1-2 пъти неколкократно през деня в двете ноздри.

Напролет при децата зачестяват и епистаксисите – кръвоизливи от носа.

Възможно е те да се дължат на недостиг на витамин А (важен за здрави лигавици) и на витамин С, който укрепва съдовите стени.

Помага хомеопатичният препарат Ferrum phosphoricum 9 CH. За профилактика на тези кръвоизливи е достатъчен и по един прием дневно по 5 зрънца. Но при по-упорити и по-обилни носни кръвоизливи за няколко дни може да се приема 3 пъти дневно по 5 гранули.

Един приятен източник на витамин С – шипково вино. Натрошават се 200 г шипки и се поставят в 3 л стъклен буркан. Налива се вода и бурканът се оставя на топло място. След 2-3 дни се получава приятна безалкохолна напитка с резлив вкус.

Ценен помощник в променливото време е чаят от коприва. Тя е добър източник на витамин К. А витамин К отговаря за доброто съсирване на кръвта. Две супени лъжици листа от коприва се запарват в половин литър вряла вода и чаят се прецежда след 10 минути. Пие се на 3-4 порции през деня.

При промяна на времето и децата стават неспокойни

Динамичните промени в атмосферата се отразяват зле на малките деца. Те стават по-раздразнителни.

Всяко второ дете до 5 години реагира на динамичните промени в атмосферното налягане и на времето. Най-често децата се оплакват от главоболие, стават раздразнителни, нарушава се сънят им.

За намаляване на чувствителността към промените ще помогне комбинацията от мента и маточина. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарва в чаша вряла вода 5 минути. Чаят се прецежда, подслажда се с мед и се добавя лимонов сок. Може да се изпиват повече чаши през деня. При системно пиене маточината предпазва и от вируси. А двете билки имат антиспастичен и успокоителен ефект.

За стабилизиране на вегетативната нервна система са подходящи контрастни натапяния на краката. Приготвя се кофа с толкова гореща вода, колкото едва се издържа и друга кофа със студена вода. За 30 секунди краката се натапят в горещата вода, за 10 секунди – в студената и това се прави поне 6 пъти.

Етерични масла успокояват съня. Може да се накапят няколко капки портокалово или лимоново масло върху плюшена играчка. И играчката се поставя в близост до главата. Цитрусовите аромати имат чудесно успокоително действие.

Още един вариант. В торбичка от тензух или хасе се поставят комунига и лавандула. Торбичката се зашива и поставя в близост до главата. Известно е, че ароматът на сено успокоява и осигурява здрав и дълбок сън. А този ефект се дължи на комунигата, която съдържа дикумарини – химически съединения с приятен, успокояващ аромат. Топло мляко с мед – това е изпитаната народна рецепта за сън. Млякото съдържа една аминокиселина, от която тялото произвежда хормона на съня. Това е обяснението за сънотворното действие на млякото.

Каротен и ехинацея дават сили

Сокът от моркови е най-добрият източник на провитамин А.

И при децата през пролетта се обострят хронични заболявания като гастрит, тонзилит, синузити. Дори и при добро самочувствие на детето може да се обсъди най-правилния подход с личния лекар , за закаляване, спорт, посещение на планински или балнеокурорти.

В преходния сезон за поддържане на здравето помага приемът на мултивитамини, някои хранителни добавки като тези, съдържащи екстракт от ехинацея (например Esberitox). Другият лесен за изпълнение съвет е сутрин детето да изпива чаша сок от моркови, за да се зареди с каротен. Другият вариант са салати от моркови, както и бирена мая.

Пренебрегването на биоритмите през пролетта може да е опасно за здравето. Несъобразяването с превъртането на стрелките на часовниците, с динамиката на метеорологичните промени отслабва имунитета, затова му трябва помощ.

За подобряване на здравния статус са много важни редовните разходки и игри на открито, осигуряването на достатъчно продължителен и здрав сън. Да се ляга навреме, да се избягват изнервящите компютърни игри, да се прилагат естествените природни средства за подобряван на съня.