Грижата за здравето по време на празници звучи почти невъзможно, нали? Искам да кажа, на всеки ъгъл се появяват  изкушения - сладки, торти, пайове, о, боже! Но какво, ако ти кажа, че да продължим, да се грижим здравословно за себе си има действително много малко общо с храната? Какво ако ти кажа, че да останем здрави по време на празниците зависи повече от  нашите нива на стрес и начин на мислене, отколкото от храненето ?

Нека да започнем с изучаването на празниците и нивата на стрес като цяло. Когато  си представим началото на ваканционния сезон,  обикновено мислим за него, като време за щастие, раздаване на подаръци, време за любов и семейството. В действителност, може да бъде много стресиращо време на годината. Според проучване през 2009 г., поразително 90 процента от американците изпитват някакво безпокойство по време на празниците.

Нека се гмурнем  малко по-дълбоко... хората се тревожат за своите финансови и работни ситуации, които могат да станат по-голям източник на стрес, отколкото за нуждите и грижите  удома. Често хората се притесняват, че не са в състояние да си позволят отпуск за празниците, за да не би да бъдат уволнени.  Хората се тревожат за възможността да си вземат отпуск и в резултат на това, се получава  повишено натоварване. Тревожност и стрес също се засилват от натиска и търсенето да се харчат много пари, причинени от комерсиализацията на сезона.

СтресПревключване и въвеждането на ваканционния сезон да го оставим на страна. Нека да разгледаме връзката между стреса и храната. Проучванията показват, че повреме на тъга, хората се  облагодетелстват с  ядене на храна  богата на мазнини / сладки, възнаграждаващи  храни, и че повишаването на емоционалния стрес причинява увеличаване на приема на "комфорт храни," дори когато не сме гладни и имаме нулева нужда от калории.

Виждате ли, моята теория, че поддържането на здравето оптимално по време на празниците, може в действителност, да има много малко общо с храната.  Може би причината е токсична комбинация от изобилие на приятни храни, съчетана с увеличения размер на стрес, който допринася за нездравословни празници. В действителност, 56 на 100 от хората съобщават, че  са по-склонни да прибягват до храната, като средство за намаляване на стреса по време на празниците. Консумацията на алкохол също скача; 30 процента са заявили, че биха могли,  да се обърнат към алкохола,  като средство намалявщо стреса по време на сезона.

Но след това има още едно много важно нещо за уточнение: в нашия начин на мислене. Какво можем да мислим и чувстваме, когато ние се отдадем на почивказа  лакомство? Шансовете са големи, ако вече сме претоварени и изпитваме нужда за почивка, тревожност... повече от вероятно е, че положителни мисли ще се превърнат в деструктивни.

Всички сме напрегнати, очакваме лесно да си доставяме удоволствия и изпитваме негативни емоции. Всичко това допринася за лошо здраве по време на празниците. Това е защото сме стресирани и ядем изобилно приятни и вредни храни, а после се чувстваме виновни. Това има пряко влияние върху метаболизма ни. Не ме разбирайте погрешно - не само под стрес  си вредим. Имаки се предвид това, че стресът ни кара да ядем повече (и то в повечето случаи вредни храни), които са достъпни през това време на годината. Ако не сме стресирани, няма да изпитваме нуждата да си угаждаме прекалено.

намаляване на стресТози празничен сезон, фокусът трябва да бъде върху ограничаване на стреса, което започва с получаване на достатъчно сън. Липсата на сън е свързано с увеличаване на глада и апетита, може би дори и до затлъстяване! Известно е че липсата на сън също така стимулира апетита към високо съдържание на мазнини, високо-въглехидратни храни. Важно да се помни, да се поддържа рутинно упражннителен режим, дори ако това е умерена активност в продължение на 15 минути на ден, тъй като това ще спомогне за облекчаване на стреса и поддържане на оптимално здраве. Включване на йога и медитация е друг чудесен начин, да помогне за намаляване на стреса и облекчаване на тревожност по време на празниците.

Аз наистина вярвам, че ако се съсредоточим върху ограничаванета на стреса по време на празниците, изобилието от грешни лакомства, няма да попречи на  нашето здраве. Ако с  наближаването на празниците сме с  положителна нагласа особено върху храната, която приемаме, ще бъдем в състояние да поддържаме здравословен, без вина празничен сезон.