Лична ХигиенаВ наши дни добрата хигиена и парфюмираност, както и безупречният външен вид са социална норма. Постигнето на този ефект снай-често става с, така наречените, продукти за лична хигиена. Проблемът е, че химичниге съставки, намиращи се в повечето от тези продукти, са свързани с повишен риск от появата на страховити заболявания и състояния като рак, слепота и дори смърт.

Много хора имат грешната представа, че понеже прилагат външно тези вредни съставки, те няма да попаднат в телата им. За съжаление, истината е, че една част от каквото и да сложим върху косата или кожата си, ще бъде абсорбирана в кръвта и органите ни.


Още по темата Лекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаОбявете война на херпеситеКакво да правим, когато ни се появи ечемикМечо грозде

Sodium Lauryl Sulphate (SLS) or Sodium Laureth Sulphate се използва като евтин разпенващ агент в шампоани и много други продукти за лична хигиена. Грубият химикал е известен със свойството си да влияе на протеиновата структура на детските очи и развитието им. Доказан кожен дразнител, свързан с развитието на катаракта. Нитратите и нитритите в SLS са класически карциногени. SLS пречи на ръстежа на косата, тъй като руши космените фоликули. Този процес при много хора води до косопад с неизяснена причина. Опасният химикал се асоциира и с вредното си влияние върху имунната система и има съмнения, че е отговорен за някой патогенни изменения на гените.

 

Фталатите (рthalates) друга група токсични химикали, които влизат в състава на 75% от козметиката. Тези химикали, намиращи се в повечето пластмасови продукти, имитират действието на хормона естроген, което често става причина за появата на симптоми като предменструален сиднром, фиброми и фиброкистозни гърди. Пораженията, свързани с употребата на фталати в ежедневието са особено големи, когато става въпрос за бременни жени или малки деца.


Триклозанът (triclosan) е още един химичен агент, който е препоръчително да избягвате. Така наречената, антибактериална съставка, унищожава микробите и лошите бактерии. Наред с тях, обаче, убива и полезната микрофлора, необходима за поддържането на здрава имунна система. Включването на триклозан в мого продукти за миене на ръце и съдове води до формирането на силно резистентни щамове на бактерии или така наречените „супермикроби”. 

Когато се използва външно, триклозанът често причинява кожни раздразнения. В редки случаи (дори в малки количества) може да предизвика остри реакции катогърчове, колапс на кръвоносната система, кома и дори смърт. Дългосрочната употреба на триклозан (който спада към групата на пестицидите) може да доведе до увреждания на бъбреците, хормонални изменения, потисната имунна система, сърдечни и белодробни проблеми, стерилитет, мозъчни кръвоизливи и дори пареза.

Веднъж попаднали в организма, опасните химикали са изключително трудни за извеждане от тялото, затова е най-разумно да четете етикетите на всички продукти, които смятате да купите и използвате и да избягвате най-рисковите съставки.