Медитация - практикуването на медитация може да помогне на тялото да реагира на стресови ситуации, отбелязва ново проучване, което пое строг поглед към това как на практика медитирането се отразява върху физиологията на хората, когато те са под натиск.

Участие в проучването взимат хора с тревожно разстройство, като държат осем седмици курс по медитация, помагаща им да се съсредоточат върху настоящия момент и да се откъснат от трудни мисли или чувства. Изследователите открили, че след завършване на курса, участниците имат намалени нива на хормоните на стрес и реагират по-спокойно при стресиращо събитие, в сравнение с това как телата са им реагирали преди курса. 

 

Медитация

В проучването също е участвала група от хора, които са взели курс по управление на стрес, без включена медитация. Тези участници не показват подобно намаление в техните нива на хормоните на стреса след техния курс, според констатациите, публикувани днес (24 януари) в списанието Psychiatry Research. „Курс за медитация е сравнително евтин и в същото време ефикасен подход на лечение и според констатациите може да се увеличи устойчивостта от стрес" твърди, изследователят, провел проучването - д-р Елизабет А. Хюдж, доцент по психиатрия в Медицинския център на Университета Джорджтаун във Вашингтон, окръг Колумбия.
 
 
Предишни изследвания са установили, че има психологически и физически ползи за здравето от медитация, а някои терапевти вече използват практиката за лечение на хора, които страдат от прекомерна тревожност. Въпреки това, много предишни проучвания показват, че медитацията не е довела до очакваните резултати. Това означава, че неналичието на полза от медитация в тези изследвания може да се дължи на плацебо ефект, казват авторите на новото изследване.
 
Резултатите от плацебо ефекта показват, че хората усещат, че лечението работи, но без физиологичен ефект. В новото изследване, в което са взели участие 89 човека,диагностицирани с генерализирано тревожно разстройство (GAD) са били рандомизирани да почнат да медитиеат или да запишат курс на обучение стрес-управление. Този курс са включва уроци за начини за намаляване на стреса, като се набляга на цялостното здраве и благосъстояние като правилното хранене, здравословни навици, съня и управление на времето
 
Преди и след курсовете, участниците били подложени на лабораторен тест, предназначен да накара хората да се чувстват притеснени. После са помолени да изнесат реч пред "оценители", облечени в бели престилки, като имат само няколко минути, за да се подготвят, и след това са били помолени да направите психична равносметка.
 
Изследователите събират кръвни проби преди и след изпитването, анализират кръвта за няколко биологични показатели на стрес, включително хормона на стреса, адренокортикотропен хормон (АСТН), както и протеини IL-6 и TNF-алфа. (Стресът е само един от факторите, който може да доведе до хронично възпаление на организма.) 
 
След курса, участниците в групата за медитация показват намаляване на техните нива на АСТН, IL-6 и TNF-алфа по време на стрес-теста, в сравнение с нивата им, преди да почнат курса. За разлика от тях, участниците, които са взели курс за стрес-управление, показват увеличение на нивата на тези фактори за втория си стрес-тест, в сравнение с първия. Този резултат показва, че участниците са били още по-тревожни, когато са взимали теста за втори път. Може да се стигне до извода, че медитацията може да бъде полезна стратегия за намаляване на“ биологичното реактивнния стрес" при хората с тревожно разстройство, пишат изследователите в статията. 
 
Учените отбелязват, че бъдещите изследвания трябва да гледат на ефекта на медитация върху "реалния живот" на хората, а не на стреса, създаден по време на лабораторния експеримент.