Високо кръвно налягане при недоспиване. За възрастните мъже, при които дълбокият сън е недостатъчен, рискът от високо кръвно налягане е близо два пъти по-голям, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от в. "Дейли телеграф". Отделно изследване показва, че дълбокият сън при мъжете е с по-малка продължителност, отколкото при жените.

Първото изследване е обхванало 784 мъже на средна възраст 75 години, като целта е била да се установи каква е продължителността на дълбокия сън при участниците.

Изследователите са констатирали, че онези участници, при които дълбокият сън заема по-малко от 4 на сто от общата продължителност на съня им, са с 80 на сто по-голям риск от високо кръвно налягане.


Още по темата Ечемик при децаДеменция - Вредните навици в средна възраст ускоряват упадъка на умаКакво да правим, когато ни се появи ечемикЕчемикШийтакеРезултатите не са повлияни от данните за телесната маса, независимо че много от участниците били с наднормено тегло или затлъстели. Известно е, че затлъстяването е рисков фактор за високо кръвно налягане.

Изследването за първи път показва, че лошото качество на съня, което се дължи на намалената продължителност на дълбокия сън, увеличава риска от високо кръвно налягане и че това изглежда не е свързано с паузите в дишането по време на сън, заяви проф. Сюзън Редлайн от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън.

Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension. Проф. Редлайн е извършила и отделно изследване, което показва, че мъжете изглежда са с по-малка продължителност на дълбокия сън в сравнение с жените. Според нея по-лошото качество на съня при мъжете отчасти обяснява защо те са по-предразположени към високо кръвно налягане. БТА