ДименцияНово изследване на списание Neurology (медицинският журнал на Американската академия по неврология) открива, че нездравословните навици като пушенето и обездвижването, както и свързаните с тях проблеми като наднормено тегло, диабет и високо кръвно, водят до свиване на мозъка и когнитивен упадък. Изследователите стигат до извода, че когато тези фактори са налице през годините на средната възраст, може да се очаква намаляване на обема на мозъка и са предшестващи маркери за развитие на деменция в по-късна възраст. Контролирането на тези рискови фактори е ключово за запазването на когнитивната функция и паметта по-късно в живота.

За провеждане на проучването, специалистите изследвали 1352-ма души със средна възраст 54 години. На участниците били направени изследвания за високо кръвно налягане, за нива на кръвната захар и холестерол, както и измервания на теглото, индекса на телесната маса и обиколката на талията. През периода на изследването, което продължило десет години, е бил правен и ядрено магнитен резонанс на мозъка на включените в проучването.
Още по темата Недоспиването увеличава риска от високо кръвно наляганеЛекувайте се с медНевероятните свойства на оцетаЛен

Изследователите установяват, че участниците, които страдат от високо кръвно налягане, развиват състояние, наречено „бяла хиперинтензивност на материята” или малки области на повреждане в деликантата кръвоносна структура на мозъка. Хипертониците се оказват много по-склонни към влошаване на резултатите от различните тестове на умствените способности в сравнение с тези с нормално кръвно налягане. Дори само по себе си високото кръвно налягане влияе негативно на умствените процеси на планиране и вземане на решения, което съответства на 5-8-годишно преждевременно състаряване на мозъка.

Диабетът в средната възраст е свързан с ускорено свиване на мозъчния обем в областта, отговорна за формирането на паметта. При пушачите пък се наблюдавало едновременно прежедвременно свиване на обема на мозъка и бяла хиперинтензивност в много по-забързани темпове отколкото при диабетици, които не пушат. Затлъстелите участници в изследването били сред най-склонните към загуба на изпълнителна когнитивна функция и цялостно занижаване на умствените способности.

Ръководителят на проучването д-р Чарлс Де Карли обобщава, че четирите изследвани рискови фактора доказват, че наличието им е сигурен маркер за силно повишен риск от развитието на деменция в по-късна възраст. Това от една страна ще е полезна информация за ранното диагностициране на болестта, а от друга ще даде и стимул на хората да променят начина си на живот преди да е станало твърде късно. По-осъзнатият по отношение на здравето живот означава добре балансирана и по-бедна на калории диета, ниска консумация на преработени въглехидрати, както и редовна физическа активност. Такъв стил на живот гарантира избяването на затлъстяването, високото кръвно налягане, диабет от втори тип и намаляването на  когнитивните способности.