Пролетната депресия

Слънцето грее, птиците пеят, а горските същества буквално излизат да свирят – всичко изглежда като филм на Дисни. Но докато пролетта изглежда хипер весела, не всеки се чувства по този начин. За някои хора сезонът може да бъде особено труден и за съжаление изследванията показват, че процентите на самоубийство са склонни да скочат през пролетта.

Един евентуален виновник за това чуество повреме на годината е сезонното афективно разстройство: обикновено се свързва със зимата, но по-топлите температури и по-ярките дни не винаги са достатъчни, за да вдигнат блуса. Нещо повече, като виждате весели хора навсякъде около вас, постоянно Ви напомнят, че другите се забавляват, когато Вие сте тъжен/на, казва Мишел Фиш, професор и помощник-директор на Центъра за цялостна депресия на университета в Мичиган.

Има и феномен, наречен депресия през лятото, добавя тя, което означава, че хората могат да се натъжат, когато пристигне пролетта. "Ние наистина не знаем защо. Тя може да е хормонална за жените и има теории, свързани с производството на мелатонин, но не сме сигурни ", казва тя.

И тогава има социални влияния, които могат да сломят човека: по това време на годината хората ходят на почивка, а някои разпускат за сезона", обяснява д-р Фиш."Така че може да се усеща тъга и ниско чувство за подкрепа“, допълва тя.

“Междувременно гледате как приятелите се наслаждават , публикувайки перфектни снимки във Facebook или Instagram. "Желаете добро на всички, но понякога можете да изпитате завист и агресия, когато видите това ", казва д-р Фиш. Особено, ако се сблъскате с предизвикателства в собствения си живот, като неочаквана раздяла или финансови затруднения.

Като се имат предвид тези фактори, може да не изглежда толкова изненадващо, че темповете на самоубийство се увеличават по това време на годината. Самоубийствата се увеличават през пролетта и в по-малка степен през есента, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, а не около празниците, както всеки подозира. И всъщност, самоубийствата като цяло са се увеличили с 24% между 1999 и 2014 г., сочи доклад на CDC, публикуван през април. В началото започва в началото на април и края на май. Защо? Сезонната яркост може всъщност да има нещо общо с това: В неотдавнашно изказване в унивеситета Харвард професор по психология Матю Нок цитира проучване от 2014 г., публикувано в JAMA Psychiatry, което установи, че докато часовете на слънчева светлина се увеличават, се увеличава и рискът от самоубийство. "Авторите твърдят, че слънчевата светлина може да увеличи енергията и мотивацията, като по този начин дава на хората, които са депресирани, способността да предприемат действия и да се опитват да се самоубият", пише той. 

 

 

 Кога да потърсите помощ?

 

 

„Ако смятате, че може да сте изложени на риск от депресия, направете списък с Вашите чувства“, казва д-р Фиш. „Вярвате или не, така е лесно  да забравите как се чувствате всеки ден“, обяснява тя. Записвайте неща като настроение, промени в апетита, проблеми със съня, концентрация и енергийни проблеми и чувства като безнадеждност и безполезност. Ако постоянно се чувствате така в продължение на две седмици или повече, консултирайте се с Вашия лекар. Това може да е депресия, но и други медицински проблеми (например ниска щитовидна жлеза) могат да причинят подобни симптоми и най-добре е Вашият лекар да прецени.

"Много пъти хората наистина не знаят какво чувство е депресията. Просто може да не се чувствате добре и да не разбирате защо ", казва д-р Фиш. Тя обяснява, че депресията може да се прояви като физически симптоми, главоболие или проблеми със съня. Така че бъдете нащрек за тях, съветва тя.

"Ако смятате, че нещо не е наред, потърсете помощ", казва д-р Фиш. "Хората мислят, че нещо трябва да се е случило, за да сте в  депресия, или че можете да я спрете, но това не е вярно. Това е биологичен процес, който е свързан с грижата за нас самите.“