Сок от цвекло. С какво е полезен сокът от цвекло?Сок от цвекло е естествено сладък сок с многобройни ползи за здравето. Към сокът обикновено се добавят и други плодове и  зеленчуци, като листа от цвекло, ябълки, моркови и / или целина.

Цвеклото съдържа редица важни витамини и минерали:

 ♦ Фолиева киселина

 ♦  Манган

  ♦ Калий

  ♦ Диетични фибри

  ♦ Витамин С

  ♦ Желязо, магнезий, мед и фосфор


Ползи за здравето

Сокът от цвекло подпомага за изхвърлянето на токсините, подобрява функциите на черния дроб и за пречистването на кръвта. Цвеклото съдържа хранителни вещества, които работят за защита срещу сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак, особено рак на дебелото черво. Пигмент, който е отговорен за лилаво-червения цвят на цвекло, наречен бетацианине мощен антиоксидант и помага срещу образуването на някои ракови клетки. Установено е, че при пациенти с рак на стомаха, сокът от цвекло потиска мутации раковите клетки.Бетацианинът не се намира в други зеленчуци.


Още по темата Аспиринът пази от рак на дебелото червоАспиринът и парацетамолът всъщност били вредниТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IIРак на дебелото черво - Симптоми и Лечение на Рак на дебелото червоДжинджифил Цвекло сок се използва като и  диуретик и някои хора го използват в своя режим при отслабване. Цвеклото е сладко и   заместител на захарта.

Препоръчителната му дневна доза е половин чаша. Не на всеки се нрави специфичния му вкус,  затова най-добре да се смесва с други зеленчукови или плодови сокове.

Как да си приготвите сок от чвекло

    1/2 от цвекло
    Листа от цвекло от 1 цвекло
    4 моркови
    1/2 ябълка
    3 до 4 листа от спанак
    3 унция. на сурова краставица