Разбираме ли добре синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманиетоСпоред доклад на Центровете за превенция и контрол на болестите - Centers for Disease Prevention and Control (CDC), на едно от всеки десет деца в САЩ  се поставя диагноза синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (СХДВ). Хиперактивното дете може да проявява симптоми като непредсказуемо и необуздано поведение, трудност при задържането на вниманието върху нещо определено, раздразнителност, избухливост или депресия. Възможни са и физически симптоми като болки, виене на свят или треска.


Към момента такава диагноза се поставя на базата на наблюдения върху поведението и способността за концентрация на детето в сравнение с връстниците му. Няма категорично определен метод за тестване за СХДВ и въпреки това, на получилите диагнозата, се изписват обичайно повече от един медикаменти. На децата с поведенчески проблеми често се налага да пият стимуланти и антидепресанти за коригиране на вниманието и настроението.


Стимулантите, изписвани за СХДВ, вървят ръка за ръка с твърде неприятни странични ефекти като повишена тревожност, раздразнителност, стомашни болки, главоболие и намален апетит.


Официално не са открити причините, за които категорично може да се каже, че стоят зад разстроеното внимание и хиперактивността на децата. Всяко отклонение от нормалното поведение може да се дължи на много фактори като емоционален стрес, физическо или психологическо насилие. Задължителна е консултацията с психиатър или психолог, за да се отхвърли възможността за причина от този тип или да се потвърди и да се вземат необходимите мерки за справяне с дисфунцията в семейните отношения, от които детето страда.Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиДепресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоСтресГлог Има все повече доказателства в подкрепа на теорията, че излагането на детето или плода на вредното въздействие на химикали като хранителните добавки (консерванти, подсладители, овкусители, оцветители и т.н.) или лошото хранене, могат да причинят алергии при децата.


Според д-р Бен Фейнголд от медицински център Кайзер в Сан Франциско химичните добавки могат да провокират реакция на организма, която да се проявява у децата като хиперактивно поведение. Д-р Фейнголд препоръчва диета, в която да бъдат елиминирани всички храни, съдържащи каквито и да било химични добавки, оцветители, консерванти, както и консервираните и преработените храни.


Някои деца страдат от отклонения в нивата на кръвната захар – обикновено хипогликемия. Това най-често е резултат от консумацията на захар и рафинирани въглехидрати или други вещества, повишаващи кръвната захар, особено когато се ядат на гладно. След известно време кръвната захар престава да се връща към нормалните си нива, освен ако детето не изяде поредната порция захарна храна. Детският организъм е поставен в състояние на биохимичен стрес. Именно тези резки повишавания и спадове на кръвната захар могат да предизвикат хиперактивност и трудности при съсредоточаването.


Някои хиперактивни деца се оказват алергични към плесени. След като са поставени на диета без мая или плесени и местата, където пребивават са почистени от мухъл, симптомите им се подобряват.


Дезодорантите, спрейовете за коса и други често използвани домашни продукти за почистване, могат да причинят симптоми на хиперактивност при детето. Трябва да се има предвид, че оловото от изгорелите газове, както и излагането на други тежки метали, може да се отрази неблагоприятно на крехкия детски организъм и да стане причина за СХДВ.


За да се диагностицира и лекува СХДВ, е нужен индивидуален подход към всеки един случай. Всяко дете е уникално както психологически, така и като биохимичен профил.


Родителите трябва да осигурят чиста и възможно най-близка до естествената храна и среда за живеене на детето си, защото подобни проблеми като СХДВ са явление именно в градския цивилизован свят. Съвсем логично е, че някъде в скъсването с природното е причината за подобни страдания при децата. Още от вътреутробния период започва формирането на здравето на човека и затова бъдещите майки трябва да осъзнават ясно тежестта и определящата роля на начина си на живот през този деликатен период за формирането на детето. Въздържането от тютюнопушене и алкохол е само абсолютният минимум, който майката дължи на детето си. Честото пийване на безалкохолни напитки, яденето на неестествени рафинирани храни, обездвижването или използването на козметика и дезодоранти, могат да се окажат разрушителни за уязвимия ембрион или детски организъм.