Boehringer Ingelheim с революционно нова лекарствоФармацевтичната компания Boehringer Ingelheim е известна с разработването на иновативни лекарства, като най-новото е Pradaxa, което преди близо 2 месеца се одобри от Европейската комисия за приложение в профилактиката на инсулта при предсърдно мъждене. Според световни експерти медикаментът е революционен, тъй като дава по-добро решение от съществуващите в момента терапии при предсърдно мъждене. Това е първият перорален антикоагулант, който получава одобрение за профилактика на инсулт при предсърдно мъждене през последните 50 години.

Предсърдното мъждене е едно от най-често срещаните нарушения на сърдечния ритъм. Ако състоянието остане неразпознато и не се лекува адекватно, съществува сериозен риск от исхемичен мозъчен инсулт, при който се получава запушване на кръвоносен съд в мозъка с тромб.


Още по темата Бьорингер Ингелхайм получи одобрение за разширен времеви прозорец до 4.5 часа за лечение с Actilyse® при остър исхемичен инсулт в повечето държави на Европейския СъюзБолкоуспокояващо увеличава риска от инфаркт и инсулт с 40%Смехът лекува депресия без антидепресантиИнсулт. Мозъчен Инсулт - Исхемичен и Хеморагичен Инсулт.Нар Предсърдното мъждене е най-честата аритмия за България, обърна внимание доц. д-р Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология и отделение по спешна кардиология към Националната кардиологична болница и национален консултант по кардиология. Доц. Гочева е и главен изследовател в RE-LY за България, едно от най-големите клинични проучвания, провеждани в областта на предсърдното мъждене, проследяващо терапията, състоянието, страничните ефекти и други показатели на пациенти на различно лечение. Изследванията са категорични, че новото лекарство предотвратява всеки три от четири случая на инсулт при предсърдно мъждене като причинява по-малко кървене. Лекарството осигурява и удобство на пациентите, тъй като отпада необходимостта от извършването на редовни кръвни изследвания и специален хранителен режим.

Предсърдното мъждене се среща най-често при възрастните над 60 години, като риск от получаването му има при всеки четвърти над 40 години. Според доц. Гочева честотата на предсърдното мъждене ще става още по-висока. Фактор за това е застаряването на населението. В Европа от него страдат 4,5 млн. души.

При хора с предсърдно мъждене вероятността да се образуват съсиреци, които повишават риска от инсулт, е 5 пъти по-висока. На година 3 млн. души стават жертва на мозъчния инцидент заради предсърдно мъждене.

Пет пъти се увеличава честотата на мозъчен инсулт при възникване на предсърдно мъждене, като това е средна цифра за хората над 70 години. При над 75-годишните честотата на инсулта нараства 8 пъти и се приема за основна причина за смъртност сред тях.  Непрекъснато се отчита, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания нараства, но черната статистика се дължи не на увеличаване на случаите на коронарна болест на сърцето и на миокарден инфаркт, подчерта доц. Гочева, а се свързва с появата на предсърдно мъждене и мозъчен инсулт. Инсултът при предсърдно мъждене за разлика от другите обхваща голяма мозъчна зона и обикновено е по-тежък, с по-голяма вероятност от смърт (20%) и тежка инвалидизация (60%).

Новата терапия разрежда кръвта и по този начин предпазва от инсулт хората с често срещано нарушение на сърдечния ритъм. Лекарството действа бързо и ефектът му е налице 2 часа след първия прием. Разтваря и налични съсиреци без фибрин. Терапията представлява прием на 150 мг от лекарството перорално два пъти на ден, каза д-р Румен Кофинов, медицински директор в Бьорингер Ингелхайм България, който се надява то да бъде реинбурсирано от НЗОК – необходимите документи за целта са подадени към Комисията по Позитивен лекарствен списък през август. Лечението с препарата за месец възлиза по думите му на 230 лв.

България е на първото място по неефективен контрол на предсърдното мъждене, спомена още доц. Гочева. Грижата за хора претърпели инсулт е социален проблем, тъй като сериозно ангажира семействата. Има резон средства за лечение на пациенти във фаталното състояние да бъдат пренасочени за профилактика на инсулта и избягване на тежкото им инвалидизиране, коментираха специалистите на откриването на освежената детска клиника.

Все още лечението не е приложимо при деца, тъй като е необходимо да се измине дълъг път на откриване на правилната доза при тях, коментира доц. Владимир Пилософ, изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и експерт по детска кардиология на въпрос на журналисти.

Молекулата на лекарството е получена в резултат на 20-годишни изследователски разработки на учените на Boehringer Ingelheim, каза д-р Едит Пунг, ръководител на представителството на компанията в България. Компанията инвестира 24% от нетните си продажби за иновативни проучвания и развитие на най-големия си сегмент, по думите на д-р Пунг, каквито са лекарствата за сериозни заболявания, а те възлизат на 12,6 мрд евро.Терапията с прадакса вече е достъпна в Румъния, Чехия, Португалия, Австрия, Германия, Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Ирландия при предсърдно мъждене. Извън Европейския съюз лекарството е получило одобрение за профилактика на инсулт при предсърдно мъждене в САЩ, Канада, Япония, Австралия и някои други страни.