антиоксиданти, витамин С, коензим QСвободните радикали и другите реактивни кислородни съединения предизвикват верижни окислителни реакции в организма, които увреждат клетките. В организма ни се образуват повече от 2 кг вредни съединения годишно. Реактивни съединения на кислорода се образуват непрекъснато като резултат на нормалните метаболитни процеси. Натрупване на свободни радикали става особено при физически натоварвания, при възпалителни процеси, при пушене, под въздействие на радиация, замърсители на околната среда, някои лекарства, стресът от най-различен характер. Ако свободните радикали не се инактивират те могат да увредят всички клетъчни съставки. За съжаление, нашата естествена защита срещу уврежданията, причинявани от свободните радикали и другите реактивни кислородни съединения, е несъвършена, тя може да ги ограничи, но не и да ги предотврати напълно. Вредното действие на свободните радикали е свързано с процесите на стареенето. Свободните радикали предизвикват развитието на старческата катаракта, както и свързаното с възрастта увреждане на ретината, наречено макуларна дегенерация. Нарушенията в имунната функция, настъпващи с възрастта, се свързват също с реактивните кислородни съединения. Окислението, предизвикано от свободните радикали, отключва сърдечносъдови, ракови заболявания, Паркисонова болест и прочие.


Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРибеното масло потиска болките, причинени от артритСтресГлог При физически натоварвания се увеличава консумацията на кислород, предизвикваща натрупване на свободни радикали, които могат да доведат до мускулни увреждания. Свободните радикали играят роля и във възпалителните заболявания, например ревматоиден артрит, гломерулонефрит.

Човешкият организъм има няколко механизма за защита срещу свободните радикали и другите реактивни съединения на кислорода. И едни от тях са вътреклетъчни ензими. Минералите селен, цинк, манган и мед са включени в структурата на тези ензими или определят тяхната активност. Ако приемът на тези минерали е недостатъчен, ензимната антиоксидантна защита е лоша.

Друга важна линия на защита включва група съединения с ниско молекулно тегло, които имат способността да свързват директно свободните радикали и да ги обезвреждат. Извънклетъчно действат водноразтворимият витамин С, а в клетъчните мембрани и липопротеините, които са богати на мастни киселини, действат мастноразтворимите витамин Е и каротините. Коензим Q също е мембранен антиоксидант.

Флавоноидите и други полифенолни съединения също притежават мощно антиокислително действие, като обезвреждат свободните радикали и продуктите на окислителните процеси. Затова не подценявайте антиоксидантите за своето здраве

Източник: в. "Земя"