Петна по кожата - Ако искате да имате чиста и неопетнена кожаЧесто сравнително млади хора се оплакват от появата на силно пигментирани петна по кожата след различно по продължителност, но не прекомерно, излагане на слънце. Обвинявани биват – "озоновите дупки" , "Чернобил" и други фактори, в които хората търсят обяснение за своето страдание. От научна гледна точка причина за тези петна е нещо друго.

Съществуват вещества - наречени псоралени, които се съдържат в някои растения, плодове, зеленчуци, лекарства. Тези вещества притежават свойството да се натрупват в кожата и да повишават чувствителността и към слънчевите лъчи. Приемайки чрез храната или докосвайки се до тези "катализатори" на изгарянето със слънчеви лъчи, каквито са лукът, чесънът, смокините и някои лекарства - например тетрациклини , човек увеличава значително риска да увреди кожата си, покривайки я с неприятни, трайни, тъмни петна.


Още по темата Мед - Еликсирът на КрасотатаМащерката лекува кожни възпаления и екземиКозметичните кремове изсушават кожата За предпазване от действието на псоралените съветваме:

1. Не консумирайте големи дози лук и чесън в летните месеци.

2. Не берете зелени смокини – пускащи млечен сок, в летните дни с голи ръце, а винаги използвайте ръкавици.

3. При лечение с тетрациклинови препарати (тетрациклин, тетраолеан, доксициклин), не се излагайте на силна и пряка слънчева светлина без предпазни кремове, UV-протектори и други защитни средства.

4. През лятото не лягайте да се печете директно върху тревни площи. Соковете на някои треви действат като псоралени и дават същия, вреден за кожата, ефект.

д-р Мариан Ангелов