Ексфолирането премахва повърхностния слой мъртви клетки, заглажда кожата и подпомага за производството на нов колаген. Този процес може да помогне за изглаждане на бръчките и лечението на леки форми на акне.

При бебетата ексфолирането се случва на всеки няколко дни. Но при възрастните, този процес се забавя с напредването на възрастта. Използването на ексфолиращи продукти помагат на кожата да запази и повиши на тонуса при този намален естествен процес.

Какво всъщност е "ексфолиране"
?

Ексфолирането е процес, при който се отстранява горния слой мъртви клетки на кожата, посредством различни козметични средства. По този начин, кожата се изглажда, порите изглеждат по-малки, а тена става равномерен.


Още по темата 6 напитки, които се борят със стареенетоКак да се отървем от бръчките? Дали процедурите с ботокс са най-добрата алтернатива?Козметичните кремове изсушават кожата Ексфолиращи продукти

Ексфолиращите продукти могат да осигурят по-голяма полза при използването им с четки. Най-добрият избор са ексфолианти на основата на сол и захар.

За лицето се използват по-фини ексфолианти, докато кожата на тялото е по-дебела от и отстраняването на мъртвите клетки изисква по-интензивно търкане.

Гранулите съдържащи се в ексфолиантите, се различават по размер. Продуктите, съдържащи по-големи гранули са подходящи за по-малко чувствителна кожа, докато тези с по-малките гранули са подходящи за чувствителна кожа.

Важно е хората с кожни заболявания, включително и тези с акне да бъдат изключително внимателни при избора на ексфолиращи продукти. Сухата кожа може да се подразни от тях.

От естествените вещества - ботанически екстракти и бадемови черупки до алфа хидроксилни киселини, всяка съставка работи по различен начин. Бъдете внимателни при избора, особено, когато използвате за пръв път ексфолиращи продукти. Някои съставки, макар и естествени, могат да бъдат твърде груби за вашата кожа.

Консултирайте се с Вашия лекар

Когато взимате решение относно какъв ексфолиант да използвате за лицето си, консултирайте се с Вашия лекар или дерматолог. Лекарят ви може предложи комбинирано лечение на вашата кожа с витамини и/или други продукти.