Подгответе кожата си за зиматаЕсента е много подходящо време да се погрижите за състоянието на лицето си. Слънчевите лъчи вече не травмират кожата, а изсушаващите я студове още не са настъпили. Правилната грижа за кожата през есента ще й помогне да посрещне зимата подготвена.
Точно сега е времето за провеждане на много салонни процедури. Дълбоките въздействия върху кожата изискват време за възстановяването й. Това не е възможно под ярките слънчеви лъчи или при изсушаващият мразовит вятър. Ето защо мекото есенно време позволява да реализирате отдавнашните си планове и да посетите козметичен салон.

Една от традиционните есенни процедури е дълбокият химически пилинг. При тази процедура се използват химически активни вещества (киселини, феноли), които отделят повърхностният слой клетки от кожата.
Още по темата Хрема - Как да се справим с хремата?Пет грешки при лечението на хремаПри парадонтоза – лайка и конски босилекЯзва на стомахаЛайка при възпаления и за храносмилателна система
В резултат кожата се опъва, изглежда свежа, обновена и гладка, а цветът на лицето се подобрява, изчезват пигментните петна, неравностите по кожата и бръчиците. Въпреки че химическият пилинг се асоциира с потребностите на зрялата кожа, тази процедура може да се прави и на относително по-млада възраст. Съвременните рецептури за химически пилинг позволяват химическото въздействие да бъде различно – от много щадящо до дълбоко. В зависимост от състоянието на кожата, в козметичния салон ще изберат необходимата интензивност на пилинга. Кожата, на която са премахнати най-повърхностните слоеве клетки, по-добре попива активните вещества, поради което пилинга се съчетава с подхранващи процедури.

За да се възвърне силата и еластичността на кожата след палещите лъчи на лятото е уместно да се проведе и курс с овлажняващи масажи. Масажът стимулира кръвообращението, а това спомага за активното усвояване от кожата на хранителни вещества и за получаването на повече кислород. Масажът също отпуска мускулите на лицето, бръчките се изглаждат, а кожата изглежда по-стегната. За добър ефект козметиците препоръчват серия от 7-10 масажа.

Трябва да отбележим също, че в есенните грижи за кожата особено внимание се отделя на подхранването й, тъй като тя ще се нуждае от солиден запас от хранителни вещества през дългата зима.
Разбира се, за да се подхрани добре кожата, не е необходимо непременно да посещавате салон за красота. Плодовете на есента предоставят много компоненти за естествени подхранващи маски, които може да приготвите сама в къщи.
Ето няколко идеи:

Ябълкова маска


Почистете и настържете една голяма ябълка, добавете една лъжица мед, един жълтък и 2 лъжици растително олио (царевично, слънчогледово или зехтин). Разбъркайте всичко добре и разстелете върху марля. Поставете на лицето за 15-20 минути и след това изплакнете с хладка вода. Тази маска ще направи кожата еластична и е подходяща предимно за нормална и суха кожа.

Млечно-крушова маска
Тя е подходяща за мазна кожа. Настържете една голяма круша и смесете с 3-4 лъжици кисело мляко. Нанесете на лицето за 20 минути и след това изплакнете с хладка вода. Тази маска подхранва кожата и същевременно нормализира активността на мастните жлези. Млечно-крушовата маска също така изравнява тена на кожата.

Маска от лайка и мляко


За да успокоите чувствителната кожа, залейте 2 лъжици цвят от лайка с чаша горещо прясно мляко. Запарете настойката за 20-30 минути, а след това нанесете топлата каша от цветовете на предварително почистената кожа. Тази маска не е задължително да бъде отмита с вода – може просто да я избършете и после да нанесете подхранващ крем.

Източник: health.bg