През пролетта кожата се нуждае от витаминна терапия. Разбира се, от умерен прием на витамини. Прекалено голямото количество витамини може да предизвика хилервитаминоза, която води до сухота, зачервяване, частично обезводняване на кожата и дори до малки кръвоизливи.

Ако през пролетта кожата ви става прекалено суха, използвайте козметика с повече витамин Е. Нанасяйте го всяка вечер с памучен тампон върху особено сухите части от лицето, тялото и дълбоките бръчки. Можете и сами да обогатите крема си с няколко капки витамин Е, който се продава в аптеките.

Ако кожата ви е загрубяла, търсете съчетанието на витамин Е с витамин А. Може да опитате ефекта на две домашни маски, които съдържат витамини А и Е: вечерта залейте с вряла вода шепа сушени кайсии, а на сутринта ги намачкайте, добавете 2 чл. сметана или кисело мляко. След 15 минути на тази маска ще омекоти кожата.


Още по темата Козметичните кремове изсушават кожатаКои хранителнителни вещества са необходими на кожата? - I частКои хранителнителни вещества са необходими на кожата? II - част Нарежете на ситно магданоз, той съдържа много витамин А и добавете олио.

Ако през пролетта кожата ви остава пореста и мазна и не можете да се отървете от неприятните пъпки, трябва да съчетаете витамини Е и С. Смесете 1 сл. овесени ядки с 1 сл. пшенични кълнове, заларени във вряла вода. Добавете 15 капки прясно изцелен лимонов сок и нанесете получената маска за 20 минути. Тя ще почисти порите и ще освежи цвета на лицето ви.

Следите от неприятните пъпки и други подобни можете да премахнете с помощта на ситно нарязан магданоз с добавена сол - ползва се като пилиш. Витамин В, способства за подмладяването на кожата, за нейната гладкост и еластичност, а освен това засилва усвояването на полезните вещества.

Разновидност на витамин В5 е Д-пантенолът, които притежава силното свойство да възстановява тъканите. Затова се прилага често в кремовете за подмладяване на кожата и в противовъзпалителните кремове.

Един от най-често препоръчваните витамини за кожата е витамин С. Той подобрява обменните процеси, активизира защитните й функции, укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява цвета на лицето, нормализира отделянето на мазнини. Намачкайте меката част на който и да е цитрусов плод и добавите кисело мляко. Можете да си направите и маска за лице от настърган суров картоф или нарязано на ситно зеле, смесени с картофено нишесте.

В. Земя