Разкрасяващи билки през летния сезонЛятото е сезон с изразено активно действие върху кожата. Всяка кожа се нуждае хидратация на кожата, особено през лятото. Честото излагане на слънце и дехидратират кожата, а високите температури я правят мазна.

Прибавянето на билки в компресите за лице помага за почистване и освежаване на кожата, за свиване на порите и разширяване на кръвоносните съдове.

В козметичната практика най–често използваните билки са:

Невен – успокоява и действа противовъзпалително и дезинфекцира кожата. Прилага се най–вече при мазна кожа


Още по темата Хемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиХрема - Как да се справим с хремата?Кашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиЯзва на стомахаНевенКопър – действа изглаждащо при суха, грапава и лющеща се кожа

Мащерка – стяга и чисти порите, регулира мазната секреция, прилага се при нечиста и възпалена кожа

Липа – подобрява кожната обмяна, почиства кожата, като я освобождава от токсичните продукти на обмяната чрез изпотяване, добре е за всеки тип кожа, особено с комбинация с лайка.

Хвощ – стяга и свива порите, прилага се при комедони, черни точки, лишей и екземи

Лайка – изветрява, почиства, успокоява и действа противовъзпалително на кожата

Жълт кантарион – чисти, изсветлява и освежава кожата. Прилага се при мазна груба и нечиста кожа

Мента – действа стягащо. Прилага се при нечиста, мазна и широкопореста кожа

Маточина – действа освежаващо – прилага се при застаряваща и отпусната кожа

Размесват се равни части ситно нарязани листа от маточина, мента, мащерка лайка, слез и подбел. Взимат се 4 чаени лъжички от тази смес и добавят две лъжици брашно, които се попарват с вряла вода. Маската се нанася топла и стои 20 минути. Изплаква се с хладка вода.