Лекарство предотвратява повторната поява на рак на гърдатаЛекарство за рак на гърдата, което понижава нивата на естроген, е значително по-добро от познатите до момента медикаменти. То предотвратява повторната поява на болестта и смъртта. Това показва ново проучване, цитирано от британските медии. Пълните данни са публикувани в медицинско списание The Lancet Oncology.

Изследователите сравнили ефективността на летрозол (трето поколение ароматазен инхибитор) с тамоксифен (стандартна хормонална терапия за рак на гърдата). Така те открили, че жените, които се лекуват с летрозол намаляват с 20% вероятността от завръщане на рак на гърдата, в сравнение с тези, на които е предписан тамоксифен. Жените, приемащи летрозол, също така намалявали вероятността от смърт с 21%.


Още по темата Хормоните – извор на младосттаМитове за рака на гърдатаПрицелната химиотерапия удължава живота на жените с рак на гърдатаРак на гърдата И двете групи жени били подложени на 5-годишен курс на лечение с даденото лекарство. Летрозолът и тамоксифенът атакуват две целеви групи тумори, които се влияят от женския полов хормон естроген. Те съставляват 60% от всички случаи на рак на гърдата.

Тъй като не могат да спрат яйчниците, да генерират естроген, лекарствата действат само при жени след менопауза. Летрозолът и другите инхибитори на ароматаза обикновено се прилагат самостоятелно или в последователност с тамоксифен. Новото проучване обаче доказва, че използването на летрозол преди или след тамоксифен не намалява значително вероятността от рецидив или смърт.

www.hospital.bg