Свръхприемът на витамин А води до аборт и аномалии

По време на бременността жената трябва да приема витамини под формата както на хапчета, така и на витаминозна храна, защото бебето черпи сили единствено от майчиния организъм. А от кои от важните вещества да не се лишава бременната, съветва читателките на „Труд" д-р Иван Костов, специалист по акушерство и гинекология от столичната Втора АГ болница „Шейново” В9 - фолиева киселина. Витаминът фолат - В9, познат като фолиева киселина, играе много важна роля за изграждането през първия месец на бременността на невралната тръба на плода. Това е костният канал, в който се разполагат главният и гръбначният мозък и който се формира от 21-вия до 28-ия ден на бременността.


Ако в организма на жената при забременяване има дефицит на В9, важният костен канал може да не се затвори напълно. Това е вроден дефект, наречен спина бифида, водещ до инвалидизация на бебето или дори смърт. Тъй като рискът от този и други дефекти е особено голям през първия месец на бременността, много важно е да се приема достатъчно количество от витамина предварително - поне три месеца преди забременяване. А след зачеването потребността му се увеличава до 600 микро грама дневно. Което е много трудно да се набави само от храните, съдържащи витамина. Причината е, че В9 в натуралната форма се усвоява наполовина по малко в сравнение със синтетичната фолиева киселина. Освен това естественият вариант се разрушава много лесно при готвене. „Ето защо всички жени в детеродна възраст трябва да приемат допълнително фолиева киселина като хранителна добавка по 400 микрограма на ден поне 3 месеца преди забременяване", категоричен е д-р Костов.

 

Не може и без групата В


Още по темата Ечемик при децаЕсенен косопадКосата расте с билки и витаминиАвитаминозаГорска ягодаПо време на бременността организмът изпитва по-голяма нужда и от всички витамини от групата В. Те играят важна роля в метаболизма на белтъци, мазнини и въглехидрати, както и за освобождаването на енергията при разграждането.


При жените вегетарианки, които не консумират месо, риба и яйца (основен източник на В-групата), трябва да се помисли как да си набавят витамин В12, тъй като той се съдържа в продуктите от животински произход. „Само в соевите продукти има известно количество В12, но 90% от него са в неактивна форма, затова бременните вегетарианки трябва да приемат витамина под формата на хранителни добавки", е съветът на д-р Иван Костов.


Внимавайте с витамин А


Витамин А има голямо значение за развитието на бебето и доброто здраве  на спонтанен аборт, аномалии в развитието на плода и вродени дефекти. Такова въздействие се наблюдава, ако ретинолът (основната форма на витамин А) е в количество над 7500 мкг дневно. А в храната той може да се от 150 г има такова количество витамин А, което значително надвишава горната граница за нерисковия прием при бременност, а тя се равнява на 3000 мкг роти нол). Противно на очаквания мг дневно, тъй като той има ключово значение за запазването на структурата и плътността на костите на жената. Освен това осигурява добро развитие на скелета на плода. Това важи особено за жените под 30 години, тъй като до тази възраст продължава да се натрупва костна маса. В този смисъл витамин D е необходим за всмукването и усвояването на калция от храната. А той се съдържа в мазните риби като сардина, херинга, сьомга и скумрия, в обогатени с него зърнени закуски, мляко и маргарин. Но основен източник на витамин D се явява образуването му в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Затова се препоръчва дамите всеки ден да излизат навън поне за половин час с открито лице и ръце. Това е достатъчно, за да се синтезира нужното количество на елемента за деня.


Витамин К пък допринася за нормалното развитие на костите, зъбите и хрущялите на бебето. С негова помощ се оформят лицевите части, подсилват се кръвоносните съдове, а кръвта може да се съсирва нормално. Според изследвания съдържанието на витамин К в кърмата е недостатъчно за бебетата до 6 месеца. Но ако майката го приема по време на бременността, ще увеличи нивата му в хранителната си течност.


По време на бременност нуждата от желязо се увеличава от 18 на 27 мг дневно. А то играе основна роля в доставянето на кислород до всички тъкани в организма. По тази причина Световната здравна организация препоръчва като профилактика на желязодефицитната анемия при бременните елементът да се взима като хранителна добавка в количество от 30 мг дневно (но да се пита гинеколът кога точно!). Приемът на желязо се подобрява, когато се приема заедно с витамин С.


Нуждата от цинк също скача от 8 на 11 мг средно дневно. Дефицитът му може да доведе до раждане на плод с ниско тегло, увеличава се рискът от малформации и преждевременно раждане. Решение са храните, богати на този минерал. А именно месо, пълнозърнести зърнени продукти, морски храни и др.  

в. Труд