витемин, витамини, Витамин С, Витамин D, Цинк, Витамин В12, антиоксидант
Витамин С е необходим на тази
възраст за производството на
колаген

Хората на различна възраст трябва да приемат различни витаминни комплекси. Ако обаче сте прехвърлили 30-те, предлагаме ви да се придържате към изложените по-долу правила:

Витамин С

Той е необходим на тази възраст за производството на колаген, който отговаря за формирането на здравата съединителна тъкан. Витамин С помага да се усвои желязото и способства за зарастването на раните. Той е прекрасен антиоксидант, който намалява риска от сърдечни заболявания и според някои изследвания дори възпрепятства образуването на ракови образувания.
Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninСмехът лекува депресия без антидепресантиКартофите – полезни не само като хранаЧервен вятър (Еризипел)Жен-шен


Препоръчителната минимална доза е 40-60 мг дневно.

Витамин С се съдържа най-много в цитрусовите плодове, боровинките, ябълките, в много зеленчуци.

Недостигът му може да доведе както до кръвотечение, така и до обратния вариант - раните зарастват твърде дълго време поради недостатъчно кръвоснабдяване.

Витамин D

Той е необходим за усвояването на калция в организма и за здравето на костите и зъбите. Препоръчителната доза е 10 мкг дневно.

Витамин D се изработва в нашия организъм при правенето на слънчеви бани. Също така той се съдържа в големи количества в маргарина, мазната риба, яйцата, месото, млечните продукти.

От недостига на този витамин като правило страдат хората, които се хранят еднообразно или рядко излизат на слънце. Недостигът на витамин D може да доведе до отслабване на мускулите и появата на болки.

                                                Цинк

витемин, витамини, Витамин С, Витамин D, Цинк, Витамин В12, антиоксидант
Цинк е необходим за зарастването
на раните и за нормалната работа
на имунната система

Той е необходим за зарастването на раните и за нормалната работа на имунната система.

Препоръчителната доза е 7 мг дневно.

Цинкът се съдържа в млякото, сиренето, месото (свинско и говеждо), яйцата, рибата, хляба.

Недостигът на цинк в организма се отразява на имунната система - съпротивляемостта на организма към различните инфекции рязко намалява.

Витамин В12

Той е необходим за растежа на клетките и нормалното формиране на кръвните клетки. Препоръчителната доза е 2-3 мг дневно.

Витамин В12 се съдържа в месото, рибата, млякото, яйцата, ядките, бобовите култури.

Недостигът на В12 води до анемия и нарушения в работата на нервната система. В резултат на това може да се наблюдава дори частична загуба на съзнанието или изтръпване на ръцете и краката.

actualno.com

Кратки характеристики и листовки за пациента на регистрираните в Република България лекарства