Алергия

Алергия – Описание

Алергия – Причини

Алергия – Симптоми

Алергия – Лечение


Алергия – Описание

Алергията се отнася до преувеличена реакция на нашата имунна система в отговор на телесни контакти с някои чужди вещества. Тя е преувеличена, защото тези чужди вещества, обикновено се възприемат от тялото  като безвредни и хората, които не са алергични, не им реагират по никакъв начин. Алергичните хора, обаче, разпознават чуждите вещества и една част от имунната им система се включва. Веществата, причниняващи алергия се наричат "алергени." Примери за алергени са полени, домашен прах, плесени и храни. За да разбераете езика на алергията, е важно да запомните, че алергените са чужди за организма вещества  и могат да предизвикат алергична реакция у някои хора.


Още по темата МентаСибирска хвойнаЛекарствата все по-често докарват алергии!Капки под езика убиват алергиятаСезонните алергииКогато даден алерген влезе в контакт с тялото, той кара имунната система да развие алергична реакция при хората, които са алергични към него. Затова хората, които са предразположени към алергии се наричат алергични или атопични.

Австрийският педиатър Клеменс Пиркет (1874-1929), използва за първи път термина алергия. Думата произлиза от гръцките думи "Allos", което означава различен или променен и "ergos", което означава работа или действие.

Алергия – Причини
Имунната система е организиран защитен механизъм  срещу чужди нашественици, особено инфекции. Неговата работа е да познае и да реагира на тези чужди вещества, които се наричат антигени. Антигените са вещества, които могат да предизвикат производството на антитела.

Целта на имунната система е да мобилизира силите си на мястото на инвазията и да унищожи врага. Един от начините тя да направи това, е да се създадат защитни протеини, наречени антитела, които са специално насочени срещу определени чужди вещества. Тези антитела или имуноглобулини (IgG, IgM, IgA, IgD), са защитни и помагат за  унищожаването на  чуждите частици като се свързва с повърхността им и по този начин правят по-лесно унищожаването им от имунните клетки. Алергичният човек обаче, развива един специфичен вид антитяло, наречено имуноглобулин Е или IgE, в отговор на някои обикновено безвредни чужди вещества.

За да обобщим, имуноглобулини са група от протеинови молекули, които действат като антитела. Има пет различни вида: IgA, IgM, IgG, IgD и IgE. Имуноглобулин E е алергично антитяло, което всеки от нас има в малки количества. Алергичните хора, обаче, произвеждат IgE в големи количества. Обикновено това антитяло е важно за предпазване от паразити. По време на периода на сенсабилизация, IgE на алергена (наприме котешки пърхот)  се  свръхпроизвежда, както и някои други клетки, които съдържат химикали. Тези клетки са в състояние да предизвикат алергична реакция. Това е така, защото реакцията на котешкия пърхот с  IgE, дразни клетките и води до освобождаването на различни химикали, включително хистамин. Тези химически вещества на свой ред,  предизвикват възпаление и типични алергични симптоми. Това е начина, по който имунната система предизвика алергична реакция, когато е стимулиран от един алерген.

Алергия – Симптоми
Частите на тялото, които са склонни да реагират на алергиите са очите, носа, белите дробове, кожата и стомаха. Въпреки че различните алергични заболявания могат да изглеждат различно, всички те са резултат от един преувеличен отговор на имунната система към чужди вещества. Следните кратки описания ще послужат като общ преглед на алергичните заболявания.

  - Алергичен ринит /сенна хрема/

Алергичният ринит ("сенна хрема") е най-честото алергично заболявания и се отнася до сезонните назални симптоми, които се дължат на полените. Целогодишният или многогодишният алергичен ринит, обикновено се дължат и на вътрешни алергени като прах, акари, животински пърхот или плесени. Симптомите са резултат от възпаление на тъканите,  от вътрешната страна на носа (слуз лигавицата или мембрана), след като алергените биват вдишани. Съседните територии като уши, синуси и гърло също могат да реагират. Най-честите симптоми включват:

 • Хрема
 • Запушен нос
 • Кихане
 • Сърбеж в носа
 • Сърбеж в уши и гърло
 • Капки от носа


- Астма

Астмата е дихателен проблем, който е резултат от възпаление и спазми на дихателните пътища на белия дроб (бронхите). Възпалението предизвиква стесняване на дихателните пътища, което ограничава притока на въздух към и от белите дробове. Астмата е най-често, но не винаги, свързана с алергии. Най-честите симптоми включват:

 • Недостиг на въздух
 • Хрипове
 • Кашлица
 • Стягане в гърдите


Алергични Очи

Алергичните очите или Алергичен конюнктивит е възпаление на тъканта на мембраната, която покрива повърхността на очната ябълка. Възпалението се появява в резултат на алергична реакция и може да предизвика следните симптоми:

 • Зачервяване под клепачите и цялото око
 • Воднисти и сърбящи очите
 • Подуване на мембраната


-    Алергичнa екзема

Алергичнaта екзема (атопичен дерматит) е алергичен обрив, който обикновено не се причинява от контакт на кожата с един алерген. Това състояние често се асоциира с алергичен ринит или астма и разполага със следните симптоми:

 • Сърбеж, зачервяване и/ или сухота на кожата
 • Обрив по лицето, особено при децата
 • Обрив около очите, в лакътните гънки и зад коленете, особено при по-големи деца и възрастни


  - Копривна треска (Уртикария)

Копривната треска (уртикария) е кожна реакция, която се появяват като сърбящи подутини и може да се появи във всяка част на тялото. Уртикарията може  да бъде предизвикана от алергична реакция към храна или лекарства, но също така може да се появи и при неалергичен хора. Типичните симптоми на уртикарията са:

 • Повишено зачервяване
 • Силен сърбеж


- Алергичен шок

Алергичният шок (анафилаксия или анафилактичен шок) е животозастрашаваща алергична реакция, която може да повлияе на няколко органа по едно и също време. Той се получава, когато се приемт алергени чрез храната или  се инжектират (например, ужилване от пчела). Могат да възникнат следните симтоми:

 • Уртикария или червеникаво обезцветяване на кожата
 • Запушване на носа
 • Оток на гърлото
 • Болки в стомаха, гадене, повръщане
 • Недостиг на въздух, хрипове
 • Ниско кръвно налягане или шок


Шокът се отнася до недостатъчната циркулация на кръвта в тъканите на тялото. Той най-често е причинен от загуба на кръв или инфекция. Алергичният шок се причинява от разширени и "спукани" кръвоносни съдове, които водят до спадане на кръвното налягане.

Алергия – Лечение

 • Ефедра: 1 до 2 ч.л. сушени билки, се добавят във вряща вода. Оставя се да ври 10 минути и се приема като чай 3 пъти дневно. Използва се при алергичен шок.
   
 • Женско биле: 1 до 2 грама изсушен корен, се сварява за 15 минути с 1л вода. Отварата се приема 2-3 пъти дневно. Използва се при пролетни алергии.
   
 • Ангелика: 1-2 ч.л. от билката се добавят към 1л вряща вода. След 15 минути отварата се прецежда и се пие 4 пъти на ден. Използва се при сенна хрема.
   
 • Коприва и китайски превара: ¼ по ½ ч.л. екстракт от билките се добавя в 1 чаша вода. Приема се при алергиите са очите, носаи белите дробове.