алергия, алергии, сенна хрема, алергии лечениеСезонната алергияе остра реакция на организма към дразнители, обикновено проявяваща се в определени моменти от годината – най-често на пролет и на есен. Този тип алергия е свързана с неприятни реакции към цветния прашец (полен) от треви, плевели и дървета. За разлика от тях, целогодишните алергии се активират от алергени като пърхота от домашните любимци и домашния прах. Плесените могат да бъдат както сезонни, така и постоянни алергени.

Сенната хрема или алергичен рините основен симптом на сезонната алергия и едно от най-честите хронични състояния, засягащо около 30% от населението и причина за развитието на синузит и проблеми с носа. Децата и младите хора са най-засегнатите възрастови групи, макар че много възрастни също са уязвими към състоянието.Алергичният ринит е възпаление и раздразнение на носните пътища вследствие на сезонни алергени. Симптомите включват кихане, течащ нос, запушване на носа и сърбежи в носа.
Още по темата Лекарствата все по-често докарват алергии!Капки под езика убиват алергиятаКак да възвърнем жизнеността си в началото на пролетта?АлергияМента

Сезонният алергичен конюнктивит също е често съпътстващ симптом, който се изразява всърбежи, подуване, зачервяване, подуване  и парене на очите. Сърбежът на очите е най-показателният сиптом при алергичния конюнктивит. Ако той липсва, е много по-малко вероятно да става дума за алергия.

Ако избягването на активиращите симтомите фактори не е достатъчно, студените компреси на очите могат да бъдат облекчаващи. Най-често обаче е необходимо третиране с медикаменти за алергичен конюнктивит. Такива са например антихистамините и капките за очи. Освен антихистамините, при сенна хрема ефективни за стероидните спрейове, орално приеманите деконгестанти и левкотриенови блокери.

Как цветният прашец прадизвиква сезонните алергии?

Цветният прашец се състои от малки, яйцеподобни прахообразни зрънца, които се разнасят от вятъра или от насекомите и имат за цел да опрашват други растения от същия вид. Когато е във въздуха, поленът може да попадне в очите, носа, дробовете и кожата на човек и да предизвика алергична реакция. Симптомите обикновено са сенна хрема, алергичен конюнктивит и алергична астма.

Полените, разпространяващи се чрез вятъра са обичайно главната причина за сезонните алергии. Полените, които разчитат на насекомите за да достигнат други растения (пчелите например) са по-безобидни. Повечето растения с ярки цветове (като розите) са такива и като цяло не причиняват сезонни алергии, тъй като прашецът им не попада във въздуха. Нивата на полени във въздуха ваврират в рамките на деня, като са най-високи между 5 и 10ч. сутринта.

Кои фактори отключват пролетните, летните и есенните алергии?

Пролетнитеалергии се активират от полена на дървета, които започват да се опрашват от януари до април (в зависимост от климата и мястото). Дърветата, които предизвикват особено силни алергични симптоми са дъб, маслина, бряст, бреза, ясен, орех, топола, явор, клен, кипарис и орех.

Тревните полени обекновено са основна причина са късните пролетни и ранните летни алергии. През останалото време на годината тревата може да предизвика алергична реакция дори при косене или лежане върху нея. Контактът с тревата може да причини сърбеж и обриви при хората, алергични към тревни полени – това състояние се нарича уртикария.

Лободата, амброзията и пелинът са причина за есенните алергии. Най-алергенна от тях е амброзията. Коварното при нея е, че прашецът й се разпространява на огромни разстояния и може да засегне хора, които живеят на стотици километри от самите растения.

Кои са рисковите фактори за развитието на сенна хрема?

Страдащите от сенна хрема често имат в семейството си страдащи от атопичен дерматит. Пушенето по време на бременност също се счита за отключващ фактор, както и силно урбанизирания стил на живот. Интересен факт е, че присъствието на домашни любимци, особено кучета, в периода след раждането предпазва от развитието на алергични заболявания като сенната хрема.

Този феномен се обяснява с „хигиенната хипотеза”, която предполага, че тъй като живеем в по-стерилна среда, нашата имунна система не е поставена пред необходимостта да се бори с толкова много инфекции както в миналото. Ние не растем във ферми сред животни, не играем в мръсотия, ваксинираме се против инфекции, а когато такива се появят, пием антибиотици. В резултат на това имунната система не се стимулира и превключва от режим на борба с инфекциите на алергичен режим. Ранното съжителство с домашни любимци, особено с кучета помага да се предотврати появата на алергии.

Сенната хрема е сериозен проблем и силно влошава качеството на живот и активност. Само в Щатите засегнатите са около 39 милиона, което е причина за пропуснати работни и учебни дни и намалена годишна продуктивност. Разходите и щетите от тази болест се измерват в милярди долари всяка година. Ефектът от алергичния ринит върху живота на човек е съизмерим с този от тежка форма на астма.

Алергичният ринид е свързан и с друри заболявания. Неконролираните симптоми на сенната хрема могат да доведат до инфекции на синусите, ушни инфекции или да влошат съществуваща астма. Алергичният ринид прави организма много по-податлив на болести, тъй като възпалението на носа е „отворена врата” за вирусите.