алергия, алергии, лекарства, лекарства за алергии, алергия от лекарства, алергия към лекарства
Лекарствата все по-често
докарват алергии!

Според някои лекари лекарствената алергия става, защото почти всички медикаменти са изключително леснодостъпни и поради неграмотността на две трети от българите, които нищо не разбират от фармацевтика, но се изживяват като “аптекари” и сами си предписват лечения. Сред тях битуват най-нелепите заблуди за лекарствата. Ето кои са те:

ЗАБЛУДА ПЪРВА: МОЖЕ ДА ВЪЗНИКНЕ САМО ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ НА ПРЕПАРАТА


Уви! Лекарствената алергия не зависи нито от продължителността на приемания медикамент, нито от дозата на попадналия в организма алерген. За да се озове някой в болницата поради опасна лекарствена алергия, понякога е необходима само една микроскопична доза от агресивното вещество. На лекарите са известни случаи, когато остра алергична реакция се развива дори и само при вдишването на изпарение от опасния за човека препарат, или след случайно убождане с иглата, с която пострадалият е правил инжекция на близък човек.
Още по темата Капки под езика убиват алергиятаСезонните алергииКак да възвърнем жизнеността си в началото на пролетта?АлергияМента


ЗАБЛУДА ВТОРА: АЛЕРГИЯТА Е СТРАНИЧЕН “ЕФЕКТ” НА ПРЕПАРАТА

Всъщност лекарствената алергия няма нищо общо със страничните “ефекти” на медикаментите. Става дума за индивидуалния отговор на имунната защита към определено лекарство - механизъм, който все още не е изучен. Предполага се, че това е защитна реакция на организма срещу вкарването на синтетичен препарат, в резултат на което кръвта изхвърля определен брой антитела. Колкото по-силна е концентрацията, толкова по-остра е реакцията и толкова по-зле я понася човекът.


ЗАБЛУДА ТРЕТА: ПРЕДИЗВИКВА СЕ САМО ОТ АНТИБИОТИЦИ

За съжаление, всеки химичен препарат може да предизвика алергия. Впрочем, лекарите-алерголози все пак си имат своя “черен” списък за опасните лекарствени вещества. В повечето случаи това са най-вече аналгетиците, нестероидните препарати, противовъзпалителните и антибиотиците. Изключително тежки алергични реакции се развиват при приема на сулфаниламидите. Алергия могат да провокират хипотезивните препарати и дори витамините - най-често тези от група В.

През последните години най-често с алергични припадъци в болница попадат хората, които прекаляват с хранителните добавки. В съчетание с лечебното гладуване, което нарушава процесите на храносмилането и на ферментацията, тези безобидни на вид капсули могат да причинят изключително сериозни проблеми на здравето. Покрай истинските алергични реакции от лекарствата могат да се получат и псевдодалергични. Такова провокационно действие върху човешкия организъм имат например контрастните вещества, които се използват при изследването на вътрешните органи.

ЗАБЛУДА ЧЕТВЪРТА: ПРОБЛЕМЪТ Е В НЕОБОСНОВАНОТО ПРЕДПИСВАНЕ НА ПРЕПАРАТИ

Всъщност основният източник на лекарствената алергия е самолечението. Преди да стигнат до болничното легло, много от пациентите приемат “с шепи” най-различни лекарства, препоръчани им от рекламите, близки и познати. Доверявайки се на многоброийните реклами, днес всеки от нас може да си купи какъвто си поиска препарат.

И понякога на лекарите им се налага да влизат в ролята на криминалисти, за да открият кое от всичките погълнати лекарства е причинило алергичната реакция.

Между впрочем, за да расте броят на алергичните към лекарствата вина имат и самите лекари. Необоснованото предписване на медикаменти напоследък като че ли става практика. Лекарите, които работят в комбина с една или друга фармацевтична компания или аптека и предписват лекарства по тяхно указание, за да получат определен процент от печалбата, без страх можем да наречем “здравни престъпници”.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СА КАТЕГОРИЧНИ
Докато лекарствата се продават като бонбони в магазина и държавата не налага никакъв контрол над тяхното качество, лекарите-алерголози няма да останат без работа. Засега единствената надежда се възлага на собственото благоразумие на хората и на здравия им разум.

Факторите на риска за лекарствена алергия са:
• Постоянният контакт с лекарствени средства, които предизвикват сенсибилизация - натрупване на антитела в организма, към определен препарат.
• Продължителното и несъобразено с предписанията на лекаря приемане на медикаменти.
• Лечението с няколко препарата едновременно - полипрагмазия.
• Наличието на хронични заболявания като: стомашно-чревни болести, захарен диабет, хранителна алергия, заболяванията на черния дроб и сърцето.

ВПРОЧЕМ!
Лекарствената алергия най-често се среща при хората от 31 до 40 години , обикновено при жените, след това при децата и при мъжете. Хората, които най-често страдат от лекарствена алергия, са медицинските лица.

ЗАБЛУДА ПЕТА: ЗА ДА СЕ ПРЕКРАТИ АЛЕРГИЯТА, ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ С ПРИЕМАНЕТО НА “ВРЕДНОТО” ЛЕКАРСТВО

Да, ама не! Никога приемането на лекарствения препарат не остава безобидно за организма. Той може да причини такива неприятности, за каквито човек дори и не подозира. Спектърът реакции след попадането на алерген в организма понякога е изключително широк - от зачервяването на кожата и висока температура, до задушаване и сериозни увреждания на вътрешните органи. Пострадалите от такава алергия пациенти понякога прекарват в болничните заведение от десет дни до три месеца. Всичко зависи от сериозността на заболяването и от състоянието на организма като цяло.

За една от най-тежките прояви на лекарствената алергия се смятат анафилактичният шок – рязко падане на кръвното налягане, и синдромът на Лайел, когато човекът за твърде кратко време получава тотално увреждане на кожата, на лигавицата и на вътрешните органи. В такива случаи дори и при най-лекото докосване до кожата от нея се откъсват малки парченца като след изгаряне трета или четвърта степен. Човекът губи голямо количество от течностите в организма, който постепенно започва да се отравя. Изключително трудно е да се спаси такъв болен. В 70 на сто от случаите не може да се направи абсолютно нищо. Особено ако реакцията е с т.нар. мълниеносно действие и протича за твърде кратки минути.

www.lekar.bg