За първи път изследователи са открили генетични връзки между смущенията на съня и редица състояния като синдром на "неспокойните крака", затлъстяване и шизофрения.

Проучването идентифицира генетични връзки между смущенията на съня и редица здравословни условия, включително синдром на "неспокойните крака" , затлъстяване и шизофрения.

 В списание Nature Genetics, учени от САЩ и Обединеното кралство обясняват как хроничното нарушение на съня, което е свързано с редица заболявания, психични разстройства, и преждевременна смърт, е глобален здравен проблем, който засяга 25-30 процента от възрастните.

Те отбелязват, че докато начина на живот и факторите на околната среда имат силно влияние, също така е доказано, че наследствените черти влияят върху продължителността на съня и безпокойството. Ето защо, идентифицирането на основните генетични връзки могат да помогнат за лечение.

За тяхното проучване, изследователите - включително членове от Massachusetts General Hospital (MGH) в Бостън и университета „ Манчестър“ във Великобритания анализират генетични и здравни данни от участниците в Британската биобанка.

Британската банка (The UK Biobank) проследява повече от половин милион души във Великобритания  и започва да произвежда генетични данни на участниците. Първата партида е издаден през май 2015 г. и съдържа генетични данни на 150,000 участници.

Проблемите със съня

Изследователите са използвали генетичните данни на повече от 112.500 участници, за да търсят връзки между променливите (продължителност на съня, безсъние,  прекомерна сънливост през деня) и здравето и живота на участниците.

За първи път, те са установили области от генома, които са свързани с нарушения на съня. Те също така са открили нови връзки между синдрома за 'неспокойните крака', шизофренията, и затлъстяването..

Най-силната генетична връзка при безсъние изглежда е в ген, обвързан със синдрома на 'неспокойните крака' - разстройство на нервната система, при което човека имал силно и непреодолимо желание да  движи краката си. Симптомите често са налични през нощта.

Бързи факти за синдрома на "неспокойните крака"

1. Резултатите сочат, че най-много 10 на сто от хората в САЩ може да има СНК

2. Някои лекари погрешно приписват симптомите на безсъние, стрес, нервност, артрит, мускулни крампи, или стареене.

3. СНК може да започне във всяка възраст и засяга два пъти повече жените, отколкото мъжете.

За други генни региони също изглежда да е важно безсънието. Изследователите отбелязват също така,  че безсънието, засягащо мъжете, е по-различно от това на жените.

Екипът също така установи, че  между по-голямата продължителност на съня повишава риска от шизофрения , както и нивата на прекомерна сънливост през деня водят до затлъстяване - като индекс на телесна маса (BMI) и обиколка на талията.

Съвместно старшият автор Риша Саксена, асистент на анестезия при MGH и Harvard Medical School, казва, че  техните констатации трябва да бъдат проучени и допълнително, но те вярват, че  са важна стъпка напред в нашето разбиране на биологията за съня.

Екипът също така смята, че безсънието може да  доведе до тежка депресия и  нарушен  глюкозен метаболизъм.

Д-р Мартин К. Рутър, старши лектор в кардиометаболитни медицина в Манчестър, от друга страна казва, че:

"Учените отдавна наблюдават връзка между нарушенията на съня и условията в епидемиологичните проучвания. Но това е първият път, когато  тези биологични връзки са били идентифицирани на молекулярно ниво."

Шизофренията е хронично, тежко  психично заболяване, което засяга мисленето, възприятието и емоциите. Резултатите сочат, че тя засяга около 21 милиона души по целия свят. Въпреки че съществуват ефективни лечения, около половината от хората с разстройство не се лекуват.

Наднорменото тегло и затлъстяването са основните рискови фактори за редица хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. След като първо възниква като проблем, засягащ само страните с високи доходи, сега процентът на затлъстяване се увеличава със застрашителни темпове в страните с ниски и средни доходи, особено в градска среда.