Антиоксидантите и ползите за сърцето
Антиоксидантите и ползите
за сърцето

Дългосрочната употреба на хранителни добавки с антиоксиданти влияе положително върху нивото на кръвна захар и обмяната на мазнините, кръвното налягане и артериалната гъвкавост при хора със сърдечно-съдови болести.

Израелски учени са наблюдавали 70 пациенти с хипертония, на които са били давани или плацебо, или капсули с витамини С и Е, коензим Q10 и селен.

Езултатите от проучването, публикувано в Nutrition and Metabolism, че антиоксидантните добавки значително увеличават еластичността на големите и малки кръвоносни съдове при сърдечноболните.

Още по темата На 17-ти май ще отбележим Световния ден за борба с хипертониятаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninСиндром на АйзенменгерДрака
Положителният ефект е свързан с подобряването на глюкозния и липидния обмен, а също и със значителното намаляване на артериалното налягане, поясняват учените.

Пробите за анализ са взети от доброволците в началото на изследването, след третия месец и в края.

Специалистите от медицинския център „Улфсън” (Wolfson Medical Center) са установили, че пациентите от “антиоксидантната група“ имат по-еластични артерии, по-добри показатели на кръвна захар и холестерола. 

 

health.bg