Как да се справим с есенната депресия?Въпреки, че до края на лятото има все още няколко седмици, то бързо върви към своя край. Училище започва, родителите пазаруват на децата си нови дрехи и ученически пособия, а студенти се подготвят за завръщането си в университета.

Как да се справим със сезонната депресия?

Август бавно избледнява в септември, а дните постепенно стават по-къси и с по–малко слънце. Това води до чувството на напрегнатост, което се дължи на хормонални изменения в човешкия организъм. Може да забележите, че сте все по-апатични, депресирани и тревожни. Сезонно афективно разстройство, е разстройство на настроението, в което хората да развият депресивни симптоми в по-тъмните месеци (някъде между септември и февруари). То засяга милиони хора всяка година и има значително влияние върху благосъстоянието и начина им на живот. Понякога хората с разстройство често имат трудности в концентрацията и лесна загуба на енергия.


Още по темата Депресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоРибеното масло потиска болките, причинени от артритАнорексияЗлатовръхМожете да опитате няколко съвета за да се преборите срещу сезонната депресия:

Упражнения

Упражненията спомагат за производството на ендорфин, или така популярния сред хората "хормон на щастието". Ако е възможно правете редовни физически упражнения още преди започването на есента. Това ще намали вашата депресия, стрес и тревожност. Освен това ги правете на открито, ако е възможно. Правете дълги разходки през светлата част от денонощието и се възползвайте от слънчевите лъчи. Въпреки, че есента и зимата не предоставят достатъчно слънце, проучванията доказват, че дневната светлина може да помогне срещу депресията по време на студените месеци.

Яжте храни, богати на витамин D и Омега-3 мастни киселини

Уверете се, че витамин D присъства във вашата диета. Витамин D естествено се абсорбират от слънцето и когато не сте в състояние да се излагате на слънце, той се набавя от храната. Източници на витамин D може да се намерите в прясната риба (риба тон и сьомга), както и консервирани сардини, портокалов сок, зърнени храни, мляко и кисело мляко.

Уверете се, Омега-3 мастни киселини част от вашата диета изследвания показват, че омега-3 мастни киселини играят важна роля в синтеза на серотонин, който може да помогне за предотвратяване на симптомите на депресия. Добри източници на омега-3 мастни киселини са мазни риби като сардини, херинга и скумрия, както и ленено семе, орехи, соя, семена от коноп и тиквени семки.

Консултирайте се с лекар

Ако имате тежка депресия се консултирайте с лекар Вашия, който може да ви назначи психотерапия. Когнитивно-поведенческата терапия е доказано, че е много полезно за облекчаване на симптомите на сезонната депресия. Освен това може да ви назначи и някой лекарства и/или хранителни добавки. Обърнете се към вашия лекар, за да се определи най-добрият вариант за вас.