Освен тема за всеки разговор, времето е един от факторите с голямо влияние върху нас. Чувстваме се изпълнени с енергия и желание в слънчевите дни, а през мрачните периоди ни обзема чувство на отпадналост и умора. Защо е така?

Всъщност всичко се свежда до химическите процеси и баланс в човешкото тяло, които се влияят от светлината, тъмнината и атмосферните условия.

Слънчевата светлина през лятото блокира разграждането на серотонина (хормонът на щастието), докато през зимата, по време на кратките дни и дългите нощи, той бързо се разгражда.

Лошото време, ниските температури и скъсената продължителност на деня могат да потиснат всекиго. През зимните месеци е пикът на депресивните състояния. Те се дължат на дисбаланс между мелатонина и серотонина, които са важни медиатори на настроението, на агресията, на работоспособността.

Мелатонинът се смята за естествения хормон на съня. Той регулира цикъла сън – бодрост и синхронизира биоритмите. Човешкият организъм синтезира по-голямо количество мелатонин с настъпването на нощта и го намалява през деня. Именно мелатонинът е веществото, което отговаря за настъпване на нормалния сън. Той е и виновникът за нашата сънливост през мрачните дни. Хормонът помага за определяне на менструацията, повтарянето и продължителността на месечния цикъл.

Разбира се, как организмът ни реагира на климатичните промени, зависи и от възрастта, пола и общото ни състояние.


Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninКак да преодолеем пролетна умораДепресия - 9 естествени начина да преборим Депресията.ГороцветАтмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха са основните фактори, които засягат по-чувствителните. Оплаквания като раздразнителност, депресия, лесна уморяемост или понижена способност за концентрация могат често да търпят динамика, зависима от метеорологичните условия.

Все още няма категорични данни за връзката между здравословното състояние и времето. Но съществуват атмосферни фактори, които са с доказан ефект върху човешкото тяло.

Така например добре позната на медицината е ролята на ултравиолетовите лъчи за формирането на витамин D в кожата.

Най-често и най-масово е засягането на здравето ни от температурните промени. Високите температури са свързани с обилно изпотяване, а недостатъчния прием на течности може да окаже сериозен, дори фатален ефект върху организма.

Още по-лоша е картината в условията на висока влажност на въздуха. Тогава един от основните способи за корекция на телесната температура - изпарението на потта от кожата, остава блокиран, а това изтощава допълнително организма, потиска се работоспособността, повишава се сърдечната честота, влошава се общото състояние, стига се до топлинни или слънчеви удари и дори до инфаркт.

Добре известно ни е, че ниските температури понижават реактивността на организма, повишават податливостта към простудни и някои инфекциозни заболявания.

Атмосферното налягане и особено промените в него често водят до появата на оплаквания сред по-чувствителни хора. Обикновено това са болки в ставите и главоболие при понижаване на неговите стойности. Но засега няма категорични данни относно причинно-следствената връзка между времето и ставните оплаквания.

Друг фактор, който влияе на някои от нас, е фазата на луната. Пълнолунието влияе на съня на някои и може да бъде използвано за коригиране на теглото при диетите. Също така е доказано, че това е период, в който се раждат най-много бебета.

Несъмнено времето влияе на много от нас. То е фактор, който е добре да вземаме предвид. В тъмните дни, осветявайте добре помещенията, в които работите, за да избегнете намалената работоспособност. Повечето светлина дава по-добър тонус.

В горещите дни, приемайте повече течности и охлаждайте помещенията, в които живеете или работите.

По принцип метеорологичната чувствителност не е заболяване, а комплекс от симптоми. Лекарите препоръчват на хората, чувствителни към промените във времето да правят закаляващи процедури

www.iwoman.bg