Невероятните свойства на оцетаВсички знаем, че оцетът е полезен, но никой не е съвсем сигурен за какво. Ето списък с ползите, които можем да извлечем от него:

1. Помага при битката с килограмите

Японски учени твърдят, че при експеримент с две групи от мишки, поставени на хранителен режим с високо съдържание на мазнини, тези, на които е даван и оцет, са натрупали 10% по-малко подкожни мазнини от онези, които са получавали единствено калоричната храна. Учените смятат, че оцетът потиска натрупването на подкожни мазнини и неслучайно много хора започват деня си с лъжица ябълков оцет сутрин на гладно.

2. Намалява нивото на кръвната захар

Когато прекалявате с храни с високо съдържание на въглехидрати (като паста, картофи и ориз, например), не пропускайте и салатата със съответния дресинг с оцет. Според миналогодишни проучвания лъжица и половина оцет намалява кръвната ви захар с цели 42 процента.

3. Противодейства на умората


Още по темата Отслабване - за и против медикаментите за отслабванеХората, приемащи хапчета за отслабване, често изпаднат в депресияБета каротинът предпазва паметтаАвитаминозаКървавичеЗасилената физическа активност и стресът понякога са причина за натрупване на млечна киселина в тялото, което пък е причина да се чувствате изтощени. Интересното е, че аминокиселините, съдържащи се в ябълковия оцет, действат като противоотрова. Затова следващият път, когато се почувствате уморени, изсипете лъжица или две от него в чаша топла вода и я изпийте.

4. Избелва зъбите

Няма да сгрешите, ако сутрин започнете да правите гаргари с ябълков оцет. Той помага за премахването на петната, избелва зъбите и убива бактериите в устата и по венците ви. Между другото, избелващ ефект има и содата за хляб.

5. Бори се със стомашните проблеми

Ако проблемът за диарията ви се корени в бактериална инфекция, ябълковият оцет ще го разреши бързо благодарение на антибиотичните си свойства.

6. Хълцане

Една супена лъжица оцет ще прекрати хълцането много бързо.

7. Срещу лошо храносмилане

Една чаена лъжица мед и една чаена лъжица оцет се изсипват в чаша топла вода, след което я изпивате – това се прави половин час преди ядене и проблемът ви с храносмилането се превръща в блед спомен.

8. За болно гърло

Щом усетите, че гърлото ви заболява, доверете се на оцета-убиец на микроби, който ще спре инфекцията, преди да се е разпространила. Доказано е, че повечето микроби не издържат в киселинната среда, която той създава. Можете да си правите гаргара с четвърт чаша оцет, смесен с четвърт чаша топла вода.