Ние всички се смеем. Някои може да се смеят повече от други, но това е просто човешка черта. Смехът ни кара да се чувстваме добре и ни обединява. Наистина, смехът няма нужда от описание, но за какво е?

Смехът е черта, която ние споделяме с нашите далечни братовчеди .

Ние се смеем на шегите (макар и не на всички вицове). Можем също така да се смеем саркастично или нервно, когато сме подложени на стрес, а понякога дори без причина.

СмяхНашият смях може да бъде неконтролируем или маниакален. Възможно е също така той да бъде изкуствен, фалшифициран или продължителен, ако пожелаем.

Смехът е толкова всеобхватен, а това едва ли може да бъде пренебрегнато от учените. Хората от различни култури са обединени от смеха. Бебетата, които са слепи и глухи, които даже не виждат някой да се смее, нито чуват, също се смеят.

Нещо от този специфичен звук, който издаваме, или от начина, по който се смеем, трябва да е от особена важност.

В тази статия, ние ще направим един кратък преглед на произхода на смеха и какво се случва в мозъка, когато сме развеселени. Също така ще се поразвовим из научната литература, за да проверим дали смехът е в състояние да облекчи медицински състояния.

Смехът на роднините ни

Смехът е черта, която споделяме с нашите най-близките братовчеди - човекоподобните маймуни. Това означава, че това е повече от невероятно, древно изобретение, запазено през хилядолетията. Както при повечето неща, които еволюцията запазва, то трябва да носи полза.

В едно странно, но проницателно проучване участват различни видове маймуни и човешки бебета, които биват гъделичкани. След това изследователите сравняват звуците на смеха, които са били генерирани. Интересното е, че видовете, по-тясно свързани със себе си (като бонобо и шимпанзетата) са имали по-близки акустични данни с хората, в сравнение с нашите по-далечни роднини (горили и орангутани, например).

Както обясняват авторите, техните данни съвпадат с "най-добре установени генетични връзки на човекоподобните маймуни и хора."

Както социалните животни,така и хората се събират на доста големи групи. Една от теориите е, че смехът (заедно с речта) ни помогна да се свържем по-ефективно. Не е задължително да седим един до друг, за да заразим някого със смеха си. Това може да бъде сторено от разстояние и с няколко човека.

Дали тази теория е необходима, или просто не е трудно да се диокаже, че смехът сближава хората. Той  помага да  изграждаме връзки и например ако живеем в саваната, смехът категорично може да се нарече разлика между живота и смъртта.

Тази способност на смеха да действа като социално лепило също помага да се обясни защо хората намират за толкова лесно да се престорят, че се смят или да инсценират фалшив, насилствен или прекалено продължителен смях.

Неврологията на смеха

Не е изненадващо да се установи, че смехът е резултат от определен сигнал, който се формира в мозъка.Изследователите полагат усилия да разберат обхвата на зоните в него, които са ангажирани.

Едно проучване, публикувано в списание „Мозъчна кора“,  използва ЯМР, за да  проучи кои области на мозъка са работещи по време на процеса. Проучването разделя участниците в три групи: първата група е гъделичкана по стъпалото на крака и е дадено разрешение да се смее, втората група е гъделичкана, но информирана да потисне смеха си, а последната група е била помолена да се смее доброволно, без да се гъделичка.

В мозъците на първата група участници - от която се смеели искрено - някои региони са били активирани по-последователно в сравнение с другите две групи. Това са именно:

Страничен хипоталамус - участва в редица процеси, като например насърчаване на възбуда и поведение на хранене, намаляване на усещането за болка, храносмилателни функции и кръвно налягане.

Париетален оперкулум - отчасти отговорен за сетивата, като за докосване и температура.

Амигдала - участва в обработката на спомени, вземането на решения и емоционални реакции.

Прав малък мозък - важен за визуалното внимание, езика и възприемането.

В това изследване  също се измерва активирането на сивото вещество по време на доброволен и принудителен смях, но не и когато смехът е предотвратен. Интересното е, че сивото вещество е известно с това, че играе роля в аналгезията. В действителност, регионът е мишена за мозъчни импланти за лечение на пациенти с хронична болка.

По време на смях, региони на вентромедиалния главен мозък се активират, освобождавайки ендорфини -  известни с  намаляването на болката и увеличаване на еуфорията.

Участието на хипокампа и амигдалата също заслужава внимание-те са част от лимбичната система, участък от мозъка, участващ в контрола на дълбоките емоции, храненето и други роли като критичната оценка.

Въпреки че някои шеги може да се нуждаят от нашата пълна когнитивна способност и доза странична мисъл, самият смях изглежда примитивно нещо.

Смехът като лекарство

Смехът като лекарствоКакто философът Бъртранд Ръсел веднъж е  казал: "Смехът е най-евтиното и най-ефективно лекарство-чудо Смехът е универсален лек.". С течение на годините, изследователите са вложили своите способности срещу редица заболявания. Последните постижения са в  области като психоневроимунологията и психологията, неврологичната дейност, както и хормоналното състояние. Положителната нагласа наистина ни прави физически по-добре. Това не е само в ума; психологията променя и физиологията. Проучванията, специално разследващи терапевтичните ефекти на смеха, са малко ,а тези, които се срещат в литературата,са склонни да използват само една малка група от участници, което прави заключенията само ориентировъчни. Въпреки това, техните комбинирани резултати правят интересно четиво. По-долу са някои от последните изследвания, които са навлезли в областта на смеха  като потенциални лечебна сила.

 

Хронична обструктивна белодробна болест

Изследване, публикувано в “Сърцето и белият дроб” изследва ползите от смеха за индивиди с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), хора, подложени на прогресивни условия, които блокират дихателните пътища и правят дишането трудно. В изследването са участвали 46 лица, които попълват въпросници за оценка на тяхното чувство за хумор, нивата на депресия и тревожност, качеството на живот, както и неотдавнашните  заболявания. Приблизително половината от участниците също завършили "смях- индукция и проучване", където функцията на белите дробове, настроение и диспнея (затруднено дишане) са оценени преди и след една забавнo и едни неутрално видео.

Съдова функция

Отрицателните емоционални състояния като депресия и тревожност, може да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е твърдо затвърдено. А лесно може да се заключи, че ако негативните чувства могат да предизвикат  съдови проблеми, положителните трябва да подобряват съдовата система. Изследване, публикувано в американския вестник по кардиология, ви предоставя възможността да прецените дали това наистина е така.

В изследването са участвали, информативен, комичен филм или документален, пускан на  17 участници. Всеки отделен  от тях гледа двата филма в различни дни, така че резултатите от тях могат да бъдат сравнявани.

Те открили, че и сърдечната честота, и кръвното налягане се увеличава значително, докато участниците гледали комедия, но не и при документалния филм. 

Смейте се и бъдете здрави?

Екипът също установи към сънната артерия съответствие, което се характеризира с гъвкавост на артерията и нейната способност да издържа повишаване на налягането. По-високите нива на съответствие са знак за здрави артерии.

Резултатите показват, че сънната артерия се увеличава  значително след като са гледали комедията, връщайки се само на изходните стойности след 24 часа.

По време на документалния филм, тя останала непроменена.

Въпреки че проучването е проведено в малък мащаб, изследователите заключават, че: "Тези резултати показват, че истинският смях, предизвикан от комични филми, предизвиква благоприятно въздействие върху съдовата функция."

Сърдечно-съдови заболявания

Изследване, проведено в Япония и публикувано в списанието по епидемиология разглежда по друг начин подобен въпрос.

Следователите са искали да се разбере дали е имало връзка между това колко често някой се смее на ден, като имат за  база и риска от сърдечни заболявания и инсулт. Те анализират данни от 20,934 мъже и жени на възраст от 65 или по-възрастни.

Дори и след коригиране на редица фактори, включително хиперлипидемия (високи нива на мазнини в кръвта), високо кръвно налягане, депресия, и индекс на телесна маса (BMI), резултатите са ясни.

Лица, които "никога или почти никога не се смеят" имаха 21 процента по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които се смеят ежедневно. По същия начин, за вероятността от инсулт при тези, които рядко се смеят, е 60% по-висока в сравнение с по-веселите.

„Забавна йога“ и депресия

„Забавната йога“ е много популярна през последните години. Накратко, тя  включва дихателни упражнения и принуждава хората да се смеят. Принудителният смях скоро се превръща в истинско веселие, като групата осъзнава колко нелепо изглежда.

Проучване, публикувано през 2012 г., оценява ефектите на 10 смях сесии по йога на шестима участници в целия период от 4 седмици.

Те измерват пулса на променливост (HRV) - който се счита за рисков фактор за определени здравни условия - кръвно налягане и настроение преди и след всяка сесия. В началото на изследването и точно след заключителното заседание, нивата на депресия и тревожност биват измерени.

Заключението:

"Участниците показаха незабавно подобрение на настроението (жизненост, активност и приятелско отношение) и увеличено ниво на HRV след  смеха. Така смехът се превръща в лек за депресия и тревожност."