Вишни помагат при артритВишните имат силен противовъзпалителен ефект и могат да помогнат на хора, засегнати от остеоартрит, показват резултатите от американско изследване, цитирани от АфП. То обхванало десетки доброволци на възраст между 40 и 70 години с остеоартрит и силни болки в ставите. Проучването установило, че консумацията на сок от вишни два пъти дневно в продължение на три седмици довела до значително намаляване на възпалителните процеси.
Благоприятният ефект бил забелязан най-вече сред жените, които в началото на изследването били с най-високи нива на възпаление.


„Никой не е застрахован от остеоартрита (най-честата форма на артрит). Заболяването често е откривано и у атлети", заяви ръководителят на изследването д-р Кери Кюъл от Медицинския университет в Орегон. По думите му веществото антоцианин, което придава яркия червен цвят на вишните, е свързано с намаляване на възпалението до нива, сравними с тези, до които се стига при приемането на обезболяващи медикаменти.Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРибеното масло потиска болките, причинени от артритХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаАртрозаВълча ябълка Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американския колеж по спортна медицина в Сан франциско.


Неотдавнашно проучване показа, че над 80 на сто от хората с остеоартрит използват алтернативни методи за лечение . Сред тях са отвари от билки като джинджифил и коприва, рибено масло, акупунктура и други. Твърди се, че топлите душове рано сутрин също оказват благоприятно въздействие. 

в. Труд